KING BILLY's REPUBLIC

For whatever it's worth

MIDDEN OOSTEN, VLOEK of ZEGEN ?

Tien jaar geleden deed de Europese Commissie onderzoek, naar de Midden Oosten politiek  van de EU.  De uitkomst loog er niet om.

‘Moreover, in a Eurobarometer poll by the European Union in November 2003, a majority of Europeans named Israel as the greatest threat to world peace. Overall, 59 percent of Europeans put Israel in the top spot, ahead of such countries as Iran and North Korea. In the Netherlands, that figure rose to 74 percent.‘, meldt de Washington Post.

Het was de tijd van Bush, de Twin Towers, de Irak oorlog, de nog immer actuele Afghanistan kwestie.

Tien jaar later spitst de situatie zich toe. De atoommacht Israel dreigt Iran in antwoord op het atoomprogramma van Iran.

Dit konflikt ontstijgt het niveau van alle andere kwesties die het  Arabisch-Israelisch vredesproces  beheersen.

De EU koppelt weliswaar het Arabisch-Israelische vredesproces aan een oplossing voor het Israelisch-Palestijnse konflikt en heeft een olie- en andere embargo’s  tegen Iran ingesteld, maar manoeuvreert uiterst behoedzaam zodra de atoommacht Israel bedreigingen jegens Iran uit.

Afzonderlijke regeringen van EU-lidstaten halen ondertussen de economische banden met Israel aan. Duitsland levert tactische wapens, waaronder onderzeeboten, Nederland blokkeert een motie van afkeuring jegens Israel in de EU en spreekt zich openlijk uit voor uitbreiding van handelsaktiviteiten met Israel.

De (nog) niet gestelde vraag is gerechtvaardigd hoe het Nederlandse regeringsbeleid is indien het daadwerkelijk tot een Israelische aanval op de atoominstallaties in Iran komt. Deze kwestie vraagt onder de gegeven omstandigheden om een vooraf goed gefundeerd, democratisch draagvlak, welke tot op heden ontbreekt. Op straffe van de mogelijkheid dat deze discussie wordt gekaapt en elders wordt gevoerd. Zoals eerder gebeurde met de invoering van de euro, het Verdrag van Lissabon, de Irak oorlog, de Afghanistan oorlog en nu met de redding van de euro.

Dat hoeft niet een drastische politieke koerswijziging te betekenen, maar dient een open discussie te zijn waar de grenzen van solidariteit met Israel liggen zonder dat deze discussie wordt vervuild door kritiek op Israel als antisemitisme te beschouwen.

11 Reacties op “MIDDEN OOSTEN, VLOEK of ZEGEN ?

 1. Reggie Roning 17 april 2012 om 20:34

  En hoe reageert de joodse gemeenschap op dat uitslag?:
  http://www.wiesenthal.com/site/pp.asp?c=lsKWLbPJLnF&b=6212365


  “These shocking results, that Israel is the greatest threat to world peace, bigger than North Korea, Iran and Afghanistan, defies logic and is a racist flight of fancy that only shows that anti-Semitism is deeply embedded within European society, more now than in any other period since the end of World War II,” said Rabbi Marvin Hier, the Center’s dean and founder.

  “If the results of this survey are as reported, then Israel should draw the only conclusion possible: that the European Union and its members should play no role in any future Middle East peace process,” Hier concluded.

  Center officials are scheduled to meet with Javier Solana, Secretary General of the European Union, in November to discuss this and related issues.

  Ik herhaal:
  “that the European Union and its members should play no role in any future Middle East peace process”

  Tussen de regels door bevestigen ze hiermee de bedreiging dat Israël is voor de wereldvrede.

 2. King Billy 17 april 2012 om 21:04

  @Reggie Roning. Of de betreffende poll uit 2003 representatief was, kunnen vraagtekens achter gezet worden. Reacties op deze poll waren heftig. Kern is dat een publiek plenair debat gevoerd moet worden waar de grenzen van solidariteit met Israelisch beleid m.b.t Iran liggen.

 3. King Billy 17 april 2012 om 21:19

  @reggie roning. ‘defies logic and is a racist flight of fancy that only shows that anti-Semitism is deeply embedded within European society’.
  Typisch voorbeeld van discussievervuiling middels drogredenen.

 4. Reggie Roning 17 april 2012 om 21:28

  Ik zie dat de link die ik gaf niet geheel juist is. Het moet zijn:
  http://www.wiesenthal.com/site/apps/nlnet/content2.aspx?c=lsKWLbPJLnF&b=4441475&ct=5851265

  @King Billy,

  Representatief? Weet ik niet. Ik weet alleen zeker dat mijn lijstje er anders uit had gezien. Iran hoort niet in dat rijtje. Instabiele Pakistan met zijn nucleaire arsenaal zou hoog in het rijtje moeten staan. De VS en de entiteit NAVO! horen m.i. ook hoog te scoren. Maar zoals gezegd, dat is mijn lijstje.

  Dat gezegd hebbende, wat is de aanleiding dat je (als ik mag tutoyeren) vraagtekens zet m.b.t. de representativiteit van deze poll?

 5. Reggie Roning 17 april 2012 om 21:33

  Precies…het vaste riedeltje.

 6. Aad Verbaast 18 april 2012 om 10:08

  Allereerst mijn felicitaties met je eerste blog in dit nieuwe format 😉
  Beetje kale opmaak nog maar het optuigen kan beginnen!

  Even kort door de bocht reagerend kan ik me wel redelijk vinden in de conclusie van dat al weer bijna tien jaar oude rapport. Veel is er niet veranderd, het is eerder verergerd dan afgenomen.
  Met de volgende kanttekening dat als we het hebben over de grootste dreiging voor de wereldvrede in al die jaren de VS zeker genoemd moet worden. Ze hebben nogal wat landen de oorlog ingesleept. Ook in het Midden-Oosten (het kruitvat) spelen ze wat dat betreft een kwalijke rol. Monopolisten van het geweld. Zonder steun van de VS zou Israël ook heel anders piepen.

 7. King Billy 18 april 2012 om 10:16

  De geo-politiek van de VS komt Israel niet ongelegen. Een gezamenlijk belang.

  Hoe krijg ik hier kleinere reactieruimtes, een kleiner lettertype en Statcounter in de widgets?

 8. Aad Verbaast 18 april 2012 om 12:54

  @King Billy:
  Kleinere reactieruimtes: dat ligt vast in het “thema” wat je hebt gekozen. “twenty eleven” in jouw geval. Moet je dus een ander thema voor kiezen (zie je dashboard) Ik gebruik bijv zBench..

  Lettertype: ligt ook vast in het thema. Je kunt dat omzeilen door HTML codes te gaan gebruiken in de opmaak, maar dan moet je wel weten hoe dat moet.. Mij ook te ingewikkeld.

  Statcounter: moet je wel eerst widgets in je opmaak toestaan (heb je nu uitgeschakeld). Inschakelen dus..
  Dan de juiste widget kiezen (zie je dashboard: widgets) en daar de opmaakcode in plakken die je van statcounter krijgt.

  Succes. Kost even wat tijd, maar eenmaal alles goed ingesteld heb je wat, en er geen omkijken meer naar.. 😎

 9. King Billy 18 april 2012 om 14:33

  Thx, ga ‘vogelen’. Eerst Target2. Spectaculaire ontwikkelingen. De Jager heeft een probleem.

 10. Aad Verbaast 18 april 2012 om 15:31

  @King Billy: heb je nog vragen laat dan maar weten.
  Spannend daar. Net even je FAZ link op twitter gezet.
  Nederland heeft het nog niet opgepikt..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: