KING BILLY's REPUBLIC

For whatever it's worth

Barroso, ” Es ist möglich !! “

„POLITIK IST DIE  KUNST DES MÖGLICHKEITEN“,

 zei de omstreden, oer-conservatieve Pruissische Realpolitiker Otto von Bismarck, parlementslid, staatsman, strateeg, diplomaat, ReichsKanzler, vredespleiter, die de Oostenrijkers, de Russen, de Fransen, de Denen, de Zweden, de Turken, en de Engelsen schaakmat zette. Met de denkbeelden van de Pruis Karl Marx maakte hij korte metten. Wel kwam er een sociaal vangnet en kiesrecht voor mannen tijdens zijn Kanselierschap. Kinderarbeid beneden 14 jaar werd verboden.

Von Bismarck smeedde het door koninkrijkjes en ‚fiefdommetjes‘ verdeelde Duitsland ineen tot een Republiek, waarna de onhandig opererende Kaiser Wilhelm nr.2, die een belangrijke rol speelde in de aanloop naar en tijdens WOI, de teleurgestelde Von Bismarck onderuit schoffelde. Hem restte slechts zijn mémoires te schrijven.

“Politiek is die Kunst des Möglichkeiten” trokken de West-Duitsers uit de kast toen de Berlijnse Muur nog geen vijfentwintig jaar geleden viel. Met een beroep op solidariteit werden belastingen verhoogd,  geld geleend waar het niet was en structureel in de economie van de voormalige, failliete DDR gepompt. De staatsschulden liepen op en nog steeds betalen Duitsers vier procent ‘Solidariteitsbelasting.

Ondertussen kreeg Duitsland, een flinke tik mee van de recessie in 2000. Een verouderd Ruhr-gebied, de werkloosheid liep op naar 12%. Kwamen ze ook te boven, de motor van de Duitse economie draait weer tot grote vreugde van Brussel.

Waar nog geen vijfentwinig jaar geleden de DDR economisch stond, staan in feite Griekenland, Spanje, Portugal nu. Met Italie op het randje. Buiten de eurozone, maar bínnen de EU, zijn er nog een paar lidstaten met identieke economische problemen.

Om de ernst van de situatie dan nog eens te onderstrepen komt de door politici benoemde Portugese voorzitter van de Europese Commisie, voormalig Mao-ist, Dhr J.L. Barroso, met een Officiele Mededeling van de Europese Commissie! Voor de gretige ogen van de hele wereld wordt in dit document uitgerekend de hulp aan Griekenland vergeleken met de Marshall hulp in 1948. Vergezeld met een nadrukkelijk beroep op solidariteit om Griekenland uit de ellende te helpen.

Een vergelijking met de recentere financieel-economische situatie van de failliete DDR, de vreedzame ‘Wende’ en het verloop daarna was beter op z’n plaats geweest dan de politieke en economische na-oorlogse chaos ten tijde van de Marshall-hulp als voorbeeld te nemen. Welke bovendien een tweede doel diende: de aartsvijandige Sovjets met een staat die uiteindelijk ook failliet ging, buiten de deur houden. Waarvan nu uit de nieuwe, corrupte staat Rusland gas en olie wordt betrokken.

Solidariteit kent evenwel  z’n grenzen, niet alleen geografisch. Met onwillige pappenheimers wordt het slecht Kartoffeln fressen met politici, die Otto von Bismarck niet zijn vergeten en rekening moeten houden met Otto Normalverbrauchers, de Duitse tegenhanger van ‘Henk & Ingrid’ . Solidariteit als tijdens verkiezingsperiodes politieke rethoriek word gelardeerd met toefjes slagroom uit het receptenboek van voormalig landgenoot Marx, die ‘Das Kapital’, of all places, in Engeland schreef?

Bovendien is  het échte geld op in Frankfurt. En waar het nog wél is, moeten óók staatsschulden worden afgelost.

Evengoed, Meneer Barroso, even terug naar uw prachtige document dat niets toevoegt aan een oplossing:
Suggereert u hiermee dat na tien jaar Euro-oorlog de chaos opgeruimd moet worden?
Zijn de Target2 saldo’s dan niet voldoende representatief om de deplorabele economische onbalans in de Eurozone te duiden?
Onderstreept deze officiele mededeling niet eerder het falen van politici om een politieke en monetaire unie adequaat gestalte te geven?

En daarmee dit document de ongeloofwaardigheid van alle betrokken politici bevestigt, die blijkbaar nog steeds niet willen begrijpen dat politiek niet de kunst van het onmogelijke is?

Links:
http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/darlehen-und-glaeubigerverzicht-33-600-euro-eu-hilfe-fuer-jeden-griechen-11722676.html
– Officiele mededelig van de Europese Commissie onder leiding van Barrroso http://ec.europa.eu/economy_finance/articles/financial_operations/pdf/2012-04-18-greece-comm_de.pdf

http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/occasional_paper/2012/pdf/ocp94_en.pdf
http://en.wikipedia.org/wiki/Social_welfare (solidariteit)
http://en.wikipedia.org/wiki/Marshall_Plan

Advertentie

20 Reacties op “Barroso, ” Es ist möglich !! “

 1. King Billy 23 april 2012 om 11:24

  Von Bismarck’s quotes worden nog regelmatig aangehaald. Door de Voorzitter van de Raad van State onder andere, die een variant lanceerde in de Tweede Kamer op:
  ‘ Je weniger die Leute darüber wissen, wie Würste und Gesetze gemacht werden, desto besser schlafen sie.’

 2. Johan HvD 23 april 2012 om 11:32

  Tja, in feite ist alles möglich. De vraag blijft of de mogelijkheden toepasbaar zijn.

  Na Herr Otto was er Herr Paul von H., die het land aan zag als een verward geheel en zelfs dacht dat Herr A. keizer van het land was. Der Kaiser echter zat toen, zij het onvrijwillig, al hoog en breed in Doorn om aldaar vrijwel alle bomen weg te kappen…

  Die Deutsche Politik war immer schon ein groß Wunder…
  Ob den Herr Barosso einer Künstler ist, zeigt sich zum Zeit, zogezegd…

  Dat zomaar even terzijde.

 3. Johan HvD 23 april 2012 om 11:37

  Overigens, King Billy, was er geen mooi beeld van brombeer Herr Otto beschikbaar?

 4. Aad Verbaast 23 april 2012 om 11:44

  Goed verhaal/column!!
  Verfrissende analyse waar de ‘experts’ en commentatoren in de media nog een puntje aan kunnen zuigen.

 5. King Billy 23 april 2012 om 12:01

  @Johan HvD. Niet alles tegelijk. met plaatjes en zo. Past nog niet eens op één pagina. Moet dus nog schrappen en lettertjes i.p.v. LETTERS. Tja, die Duitsers, geschiedenis hebben ze geschreven, ten slechte en ten goede. Bureaucraat Barroso meet zich veel te dure maatpakken aan. Ook in de politiek.

 6. King Billy 23 april 2012 om 12:03

  @Aad Verbaast. Barroso vraagt erom. De man is echt niet serieus te nemen.

 7. blutch1 23 april 2012 om 13:15

  Barroso kan ten eerste al niet rekenen, een gebrek waaraan meer politici lijden. De Marshallhulp was ca 2,7% van het BNP. De hulp aan Griekenland meer dan 100%.
  Barroso wilde ook het budget uitbreiden met 9%. Hoe wereldvreemd is die man.

 8. King Billy 23 april 2012 om 13:46

  Schreef toch al dat Barroso een Maoist was, die eieren voor z’n geld koos toen het Grote Geluk binnen handbereik kwam.

 9. Arjan Fernhout 23 april 2012 om 13:58

  Wat bedoel je met 10 jaar euro-oorlog?

  http://www.spiegel.de/fotostrecke/fotostrecke-71336-2.html

 10. King Billy 23 april 2012 om 14:29

  @Arjan Fernhout Fraaie en bruikbare grafieken over 10 jaar ‘Semper euro-caca’. Thx.

 11. Arjan Fernhout 23 april 2012 om 18:17

  @ King Billy

  Graag gedaan. Als je het overigens aan Philip Suttle van het Institute of International Finance zou vragen gaat Barrosso niet hard genoeg c.q. moet hij helemaal niet gaan en moet de eurozone niet gaan. Dat laatste is natuurlijk een grapje, want dan zorgt de derivatenmarkt ervoor dat de wereld geheel of gedeeltelijk financieel in een ijsbol verandert. Tenslotte zijn het Philip en zijn vrinden die via adviezen over deregulering via maffia-leden in het Congress grotendeels voor deze catch 22 situatie verantwoordelijk zijn en niet de euro. Dat was ook de essentie van mijn eerste reactie.

  Het IFF stelde bij het voorkomen van een ongecontroleerd bankroet van Griekenland het volgende: ”European Central Bank would be greatly affected by Greece’s debt exposure, and the measures they should take to avoid contagion to other weak states in Europe” Bovendien zou het de “internationale markt” 1000 miljard hebben gekost.Bluf? Marktfundamentalistische ideologie?
  Twee weken voordat Barack Obama vorig jaar in Cannes arriveerde was een Amerikaanse lobby van bankiers en verzekeraars al bezig om Europese topambtenaren in te lichten hoe het allemaal moest.

  Enfin, Wilders heeft als schorpioen de gedoogcoalitie zoals verwacht op het ideale moment om zeep gebracht. Het gaat om een zo groot mogelijke openheid voor de kiezer en die kan van Hayek-adept Rutte niet verwacht worden. Wilders heeft verder zijn handen vrij voor zijn ambities in de VS.

  Hier de visie van Philip Suttle die uiteraard in het Nederlandse discours zeer belangrijk zijn:

  Klik om toegang te krijgen tot 2012%20March%20Suttle%20PP.pdf

 12. King Billy 23 april 2012 om 21:35

  Rutte en Verhagen binnenkort ook hun handen vrij, @Arjan Fernhout. En dat is veel ernstiger. Zij zijn medeverantwoordelijk voor de puinhoop die na de verkiezingen in 2011 zijn ontstaan. Wilders maakte handig misbruik van de Zeitgeist, Rutte en Verhagen effectueerden dit als uitvoerder. De ware daders zitten hogerop. Niet goed over nagedacht. Wat ook een oorzaak heeft.

 13. Th Balvers 23 april 2012 om 22:00

  Gegroet Billy. Ik heb blog en reacties gelezen. Niets nieuws aan toe te voegen.

 14. Arjan Fernhout 23 april 2012 om 23:00

  Wat politici zeggen of hebben gezegd is op dit moment irrelevant t.a.v. de inhoudelijkheid. Ik heb van links en rechts al gezien dat men zich in het harnas laat jagen of daar noodzakelijk in zit. Natuurlijk kan het zijn dat zoiets als economie louter geperverteerd is tot politiek en ideologie, maar daar ben ik nog niet aan toe. Laat msm de rotzooi. Wij hebben wel iets beters te doen … see you next blog …

 15. King Billy 24 april 2012 om 08:08

  Zie mijn reactie bij Blutch1, Arjen Fernhout.

 16. sucesos paranormales 24 april 2012 om 13:56

  Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that
  it is truly informative. I’m going to watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

 17. Pingback:Bloggingportal.eu/blog » Blog Archive » Week in Bloggingportal: By their growth plans shall ye know them

 18. King Billy 29 april 2012 om 19:32

  ‘Growth’? There is something in it for everyone. Growth by means of running the moneypresses (France) or growth by means of bookkeeping principles according the Rhine-land model?(Germany)

 19. Pingback:De VERENIGDE SCHULDEN van EUROPA | KING BILLY's REPUBLIC

 20. Pingback:Volkskrant publiceert tendentieus uit explosief onderzoek ECB. Pensioenen | KING BILLY's REPUBLIC

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: