KING BILLY's REPUBLIC

For whatever it's worth

EU, WACHSTUM, WASDOM, ESM, ECB €-BONDS, HOLLANDE


“NIEMAND VERMAG ZU SAGEN, WIE VIELE POLITISCHE DUMMHEITEN DURCH MANGEL AN GELD SCHON VERHINDERT WORDEN SIND”

Charles Maurice de Talleyrand-Périgord (1754-1838)
——-

Ondertussen hebben de EU-lidstaten links en rechts garanties en verplichtingen uitstaan t.w.v. € 1576 miljard, waarvan de Eurozone € 1352 miljard voor haar rekening neemt en Nederland € 84.44 miljard ten behoeve van:
1. Het IMF reddingsplan voor Griekenland
2. Het EU reddingsplan voor Griekenland
3. Aankoop door de ECB van dubieuze staatsobligaties
4. Mogelijke TARGET2 verplichtingen
5. Het EFSM
6. Het ESM

Vervolgens nu óók nog voorstellen om de ECB eurobonds uit te laten geven en daarnaast een voorstel om alle schulden boven 60% van het BNP in een gezamenlijke pot te stoppen? Wie gaan daarvoor garant staan? Met welke onderpanden?

Het huidige ESM conceptverdrag, in feite een contract, zou vergelijkenderwijs als basis voor een langlopende hypotheekverstrekking voor de aankoop van een simpele woning door de eerste de beste bank regelrecht naar de prullenbak worden verwezen. Andersom evenzo, een leeg pensioenfonds dat lijfrentes gaat uitkeren op basis van toegezegd geld dat alsnog geleend moet worden.

Een ‘sjoemelcontract’ dat uitnodigt schulden op schulden te stapelen dankzij voorwaarden, toezeggingen en onderpanden en ontbrekende bindende voorwaarden, die zo zacht zijn als een pakje boter.
Een sjoemelcontract waar Gouverneurs een greep in andermans (staats)kassen kunnen doen zonder instemming van parlementen.
Sta niet vreemd te kijken indien binnen afzienbare tijd het ESM als bank gaat functioneren en structuurfondsen ondersteunt.
Onder druk wordt nu eenmaal alles vloeibaar. Vooral indien groei gefaciliteerd moet worden….

Is dit een basis voor een gezonde euro en solidariteit in de Europese Unie?

Welke politici durven de verantwoordelijkheid te nemen door geschiedenis te schrijven door in te stemmen met een wurgcontract dat geratificeerd moet worden door een demissionaire regering die opereert onder een tijdelijke gedoogconstructie en vertrouwt op een eenvoudige meerderheid dankzij een gelegenheidscoalitie in het Parlement?

Andere deelnemende landen werden geregeerd door politici die fraudeerden, of een land, too big to fail, met een komisch figuur als discutabel staatshoofd. Wie geeft de garantie dat de geschiedenis zich niet herhaalt?
De omstandigheden lenen zich daartoe; van de nood desnoods een vreugdevolle deugd maken is retoriek die politici niet vreemd is.

Politici dienen bij zichzelf te rade te gaan waarom deze discussie niet eerder en openlijk is gevoerd. Zonder vertrouwelijke brieven van De Jager. Target2 bijvoorbeeld. De geloofwaardigheid en integriteit van het politieke systeem en de politici die daarbinnen opereren heeft wéér een forse deuk opgelopen. Good governance is ver te zoeken.

Voorop staat echter één ding. Groei faciliteren zonder structurele hervormingen is onmogelijk. Te beginnen aan de basis. De Europese Unie.

Advertentie

17 Reacties op “EU, WACHSTUM, WASDOM, ESM, ECB €-BONDS, HOLLANDE

 1. King Billy 22 mei 2012 om 12:19

  Het ESM, grafieken, overzicht garanties en betalingen per land en bezwaren tegen het conceptverdrag:
  (Deutsche Grundlichkeit in schril contrast tot de Nederlandse Wikipagina)
  http://de.wikipedia.org/wiki/Europ%C3%A4ischer_Stabilit%C3%A4tsmechanismus

 2. rikus 22 mei 2012 om 15:46

  Ik den dat voor € 1352 miljard je een werelddeel kan kopen zo groot als Europa. Zouden we Griekenland niet gewoon kunnen kopen? Volgens mij valt er dan best iets van te maken

 3. Anouska 22 mei 2012 om 16:26

  Ze zijn hier dol op wurgcontracten 😉 kijk naar post… vavanvond om 19.30 uur debat over esm… ben benieuwd… pluim voor je speurwerk, in duitsland zijn ze toch verder met 600.000 mails 😉

 4. blutch1 22 mei 2012 om 20:48

  Rikus, Griekenland wordt al opgekocht, tenminste de beste delen daarvan, voor een absolute bodemprijs zodat de revenuen straks niet naar Griekenland gaan maar naar wat we dan als olichargen zullen herkennen, of naar corporaties/multinationals.

 5. King Billy 23 mei 2012 om 00:15

  Financiele markten maken een lange neus naar 1352 miljard..

 6. King Billy 23 mei 2012 om 00:20

  Het feit dat het ESM nodig is spreekt boekdelen. Het aantal mails waren er uiteindelijk 800.000. Per parlementslid gemiddeld zo’n 1300. Het speurwerk was al gedaan.Kwestie van een paar getallen overzetten.

 7. Jan Bouma 23 mei 2012 om 06:51

  Zie ook @Aadverbaast.wordpress.com
  ==
  Ter discussie staan de beweringen omtrent de garanties van belanghebbenden “dat het mooi weer wordt” (economisch). Een utopie. In het programma KnevelvandenBrink was gisterenavond te gast de econoom Ewald Engelen. Hij liet zich uit over “de miljarden die nodig zouden moeten zijn voor een succesvol ESM..” Welnu. 2000 miljard werd door hem genoemd maar ik denk dat het wereldwijd werkende communicerende vat van Tinbergen, en dat dus nivelleert, een nog veel groter verschil zal laten zien. De “bezuinigingen” hier in Nederland zijn in dat verband verwaarloosbaar te noemen. Niet 18 of 30 miljard zijn dan in het geding maar “tekorten” van duizenden miljarden. Anderzijds: het gaat er maar om wat men geloven wil.

  Inzake Wilders en zijn proces tegen “de Staat” wegens onrechtmatige daad dat er 40 miljard zou kunnen worden besteed. Dat is een verloren zaak bij voorbaat. Immers: de rechter mag niet gaan zitten op de stoel van de wetgever. De scheiding der machten. Het moge zo zijn dat er in Duitsland misschien nog wel een “Constitutioneel Hof” zal zijn maar hier in Nederland kan de Hoge Raad hoogstens adviseren. Wilders is daarnaast geen “procespartij” in de zin van de Wet.

  Ik denk dat we per saldo alle van belang zijnde mechanismen in ogenschouw moeten nemen. En dan beginnen we met het aan de orde stellen van de legitimiteit van diegenen die wij mandateren.

 8. King Billy 23 mei 2012 om 13:18

  @Bouma. Re rechtszaak. I keep on dreaming. Wellicht wrikt het duo `Moskowitz & Wilders´ de discussie over de noodzaak van een onafhankelijk Constitutioneel Hof weer open. Per slot van rekening hebben de meeste EU-lidstaten en Wilders favouriete landen, de USA en Israel, ook een dergelijk Hof.
  In de politiek zijn koeien die (angst)hazen vangen een geliefde bezigheid.

 9. King Billy 23 mei 2012 om 13:35

  In de Bundestag, ook nog niet uitgedebatteerd over het ESM, zien ze een en ander toch in een ietwat breder verband:
  1. Bundestag debattiert über Eurobonds
  Europa/Aktuelle Stunde
  Berlin: (hib/AHE) Vorschläge für gemeinsame europäische Staatsanleihen beschäftigen am heutigen Mittwoch den Deutschen Bundestag. In einer Aktuellen Stunde werden die Abgeordneten ab voraussichtlich 15.45 Uhr zum Thema „Keine Vergemeinschaftung europäischer Schulden – Eurobondspläne der SPD: Haftung für deutsche Steuerzahler?“ debattieren. Die Aktuelle Stunde findet auf Verlangen der Fraktionen der CDU/CSU und FDP statt.

 10. Anouska 23 mei 2012 om 16:15

  Ze gaan donderdag verder… hier nog een interssante uitzending van Tegenlicht, hier komen pas echt grote problemen van…. http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1119002

 11. King Billy 23 mei 2012 om 21:53

  @anouska. Hier een handleiding, dankzij Aad Verbaast:
  doe-de-crisis-overlevingstest

 12. Anouska 24 mei 2012 om 07:58

  We komen er wel 😉 de worteltjes groeien al lekker…

 13. FT 26 mei 2012 om 09:11

  Mi. zitten we inmiddels midden in WWIII, een oorlog die zonder bommen wordt uitgevochten maar waarbij ontzettend veel burgerslachtoffers zijn en nog lijken te gaan vallen…

  Wat mij betreft verklaard men de hele wereld failliet en gaan we met zijn allen de schuldhulpverlening in, een mooie les in bescheidenheid zou dat zijn….ondertussen laten we de schuldeisers gewoon de pokke krijgen 😉

  Knap hoor hoe je alle feiten op een rijtje hebt weten te zetten!
  Dat zou mij nimmer lukken.

 14. King Billy 26 mei 2012 om 16:39

  @FT. de feiten staan hier op een rijtje.

  Het ESM, grafieken, overzicht garanties en betalingen per land en bezwaren tegen het conceptverdrag:
  (Deutsche Grundlichkeit in schril contrast tot de Nederlandse Wikipagina)
  http://de.wikipedia.org/wiki/Europ%C3%A4ischer_Stabilit%C3%A4tsmechanismus

 15. Selma 29 mei 2012 om 08:46

  Die fantastische kaars had ik op VKblog al eens bij Blutch gezien.
  Ben jij Blutch?

 16. King Billy 29 mei 2012 om 09:08

  Plaatje circuleert op internet. King Billy heeft de VSp, Verenigde Stofzuigers partij, na het debacle van het VKB even in de ijskast gezet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: