
‘THE ODE OF JOY’, “ALLE MENSCHEN WERDEN BRÜDER”
De ongekozen Mario Monti, Minister President van het Italiaanse zakenkabinet, zei dat “regeringen soms parlementen moeten opvoeden.”
Waarmee hij werft voor meer handelingsvrijheid voor regeringen. Vlak voor de Nederlandse parlementaire verkiezingen zwegen politiek Nederland, pers en publieke media merendeels en commentaarloos in groten getale.
Voorop gesteld dat de rol van nationale parlementen wordt gemarginaliseerd en dankzij het Fiscale Pact wordt overgeheveld naar Brussel moeten burgers in goed vertrouwen kunnen toestemmen dat politici in Brussel de juiste beslissingen nemen.
Monti bevestigd in feite dat het Verdrag van Lissabon is mislukt. Dit verdrag kent namelijk een belangrijke rol toe aan nationale parlementen, welke Monti nu wil ‘opvoeden’ en tegelijkertijd wil ontmachtigen. Neem daarbij in overweging dat in 2014 een nieuw Europees Parlement moet worden gekozen. Een Europees Parlement dat lokale regeringsleiders, bestuurders en gouverneurs in dubbelfuncties niet controleert.
Maar er is meer. De ECB, bedoeld als onafhankelijke centrale bank voor de euro, is inmiddels de gevangene van dezelfde politici geworden. Een oorspronkelijk als onafhankelijk bedoeld instituut, dat inmiddels failliete staten moet redden om te voorkomen dat én de EU én de eurozone uiteenvalt.
Of is het opkopen van staatsobligaties door de ECB, in nauwe samenhang met het ESM, waarin het EFSM opgaat, niet opgedrongen door politici?
Weliswaar relativeerde Mario Monti achteraf noodgedwongen zijn opmerkingen, maar niet zijn visie. De ontmachtiging van de democratie.
En daarmee fundamentele, grondwettelijk vastgelegde rechten ontneemt van individuele burgers van alle lidstaten van de EU, ongeacht of deze staten deel uitmaken van de eurozone. En Monti, met vele politici in zijn kielzog, bovendien pleit voor feitelijke onbegrensde ‘socialisering’ via het ESM van uit de hand gelopen bankbalansen en staatsschulden. .
Mario Monti onderstreept zijn visie nog eens omdat hij tegelijkertijd niet pleitte voor fundamentele herstructurering van de Europese Unie en het herschrijven van de Verdragen van Maastricht en Lissabon.
Wie zwijgt stemt toe.
Vind ik leuk:
Vind-ik-leuk Laden...
Politiek Nederland, pers en publieke media zwijgen omdat deze zelf hebben meegeholpen aan een gordiaanse democratie-knoop. Met respect voor jouw technische inzicht denk ik gewoon dat deze op die manier niet te ontknopen is. Enerzijds weet ik vrijwel zeker dat het uiteenvallen van de eurozone tot een catastrofe zal leiden en anderszins ben ik het met je eens dat in de koers van de EU de democratie in Europa verwaterd.
Nog steeds wordt niet begrepen dat in het neo-liberalisme net zoals ooit in het communisme uiteindelijk alles bepaald wordt door een groep “experts.” Mario Monti is daarom in zijn opus moderandi metafysisch niet te onderscheiden van figuren die ooit in de Opperste Sovjet de dienst uitmaakten, dito de desastreuze wetgeving die in de draaideur Wallstreet/Congress geproduceerd wordt. Maar nog steeds gevangen in absurde links/rechts tegenstellingen en economische wizards die voor het leeuwendeel gebruik maken van een neoliberaal begrippenapparaat komen we wat dat betreft dus terecht in een electoraal elektronen-spel. Het kaatst wat op en neer en kiezers gaan vnl. op hun gevoel af.
Dat we de democratie voor een groot deel hebben weggeven aan bankiers wordt nu wel pijnlijk duidelijk, wat niet wil zeggen er ook in Nederland bankiers en andere economische experts zijn die wel degelijk een idee hebben hoe de zaken te restaureren. Maar die profileren zich niet omdat er in het politieke bedrijf en in de media geen adequaat idioom daarvoor aanwezig is.
Ik kan me er wel iets bij voorstellen dat parlementen dienen te worden opgevoed. Ze maken er immers een zooitje van.
Ik kan me ook iets bij voorstellen dat regeringen dienen te worden opgevoed, die maken er ook een zooitje van.
Dat vastgesteld hebbende kunnen we ook maar meteen even de stemmer behandelen. Ook opvoeden: die maken er ook een zooitje van.
Maar ja, wie moet dan wie opvoeden? In deze leemte zijn de gootbankiers al lang gesprongen en hebben de touwtjes in handen genomen. Met alle gevolgen van dien.
Op zich in tijden van crisis kan ik me wel iets voorstellen bij een zakenkabinet trouwens. Een college van wijze mannen en zo. Die misschien nog wel enige opvoeding hebben genoten.
Maar ja, daar zie je precies hoe diep zit. Je noemt twee namen. Monti en Draghi,-ECB beiden uit de Goldman Sachs stal.Opgevoed door GS. Dan is de cirkel nog lang niet doorbroken. Dan is democratie nog heel ver weg, en steeds verder weg.
Zou het niet helpen als frauderende bankiers net als elke crimineel een tijdje gaan brommen in de bak, additioneel de wet pluk ze kaal toepassen in plaats van de aandeelhouder van de bank te lanten opdraaien voor de “mismanagement”. Dan denken ze wel twee keer na voordat ze de verkeerde afslag nemen. M.a.w. OOK de bankiers opvoeden!
Daarnaast de zogenaamde “onafhankelijkheid” (die ze toch niet hebben) van de centrale banken afschaffen c.q. verminderen. Meer invloed van gekozen politici in het systeem zodat vriendjes politiek en samenzweren moeilijker doch mij realiserend dat het niet onmogelijk wordt. Doordat politici eens in de zoveel tijd verwisseld zullen worden maakt het ze denk ik toch lastiger. Servie en Oekraïne is hiermee bezig. Waarschijnlijk komt het uit de Russische koker maar de centrale banken samen met de IMF vinden het natuurlijk niet leuk! Er is een hele media campagne aan de gang met de strekking “Onze onafhankelijkheid is in het geding”, “democratie in het geding”…bla bla bla.
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-19130897
In godsnaam, welke onafhankelijkheid?
Ga er maar van uit dat vanaf januari 2013 bankbalansen via het ESM worden opgepimpt zonder adequaat bankentoezicht.
Er zijn een paar Duitse bestuurders, die uit frustratie zich terugtrokken. En de nieuwe Duitse topman van de EIB trok tenminste het boetekleed aan door te erkennen dat hij met de acceptatie van Griekenland in de eurozone fout zat.
Méér democratie is niet dé oplossing. Méér integriteit en transparantie kan wel een steentje bijdragen aan het vertrouwen in politici en ‘onafhankelijke’ bestuurders en (a.s.) regeringsleiders met dubbelfuncties.
Heeft Monti misschien Bunga-Bunga Berlusconi gebruikt als drukmmiddel om zijn visie op te dringen, alvorens hij het ambstjaar als MP neerlegt?
Ik begrijp dat Berlusconi weer terug de politiek in wil/gaat. Monti de hete ijzers uit het vuur laten halen terwijl hij mooi weer aan het spelen is?
@Aad Verbaast. re Monti´/Berlusconi. Andersom. Monti wil zaakjes op zijn manier geregeld hebben -veel tijd heeft hij niet meer- voor geval dat Berlusconi weer aan de macht komt.