KING BILLY's REPUBLIC

For whatever it's worth

D66, GL, CDA, KIEZERSBEDROG

GROENE STROOM ONDERWEG NAAR HET KOFFIEZETAPPARAAT

Gaan Nederlandse burgers een opslag betalen op het prijskaartje van de NS omdat PRO RAIL spoorlijnen in Duitsland gaat aanleggen?

  Politiek onhaalbaar. Maar niet in de energie sector….

Misschien kunnen de lijstrekkers Alexander Pechtold, Jolande Sap, en Sybrand Van Haersma Buma even aan de kiezers uitleggen waarom CDA Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen tijdens een bezoek van zijn Duitse collega Philipp Rössler een politiek met dynamiet geladen onderwerp via de beurs van belastingbetalers heeft opgelost?
En waarom dit wordt verzwegen temidden van alle verkiezingsretoriek?

Waar het op neer komt:

Tennet (100% Nederlandse Staat) heeft geld nodig om off-en onshore stroomwetnerken aan elkaar te knopen en wijst terecht op de verplichtingen van de monopolistische Nederlandse Staat als 100% aandeelhouder. De Nederlandse staat neemt op haar beurt haar verantwoordelijkheid niet en wijst op private investeerders. Deze wijzen op hun beurt op te grote risico’s ondanks dat het Duitse Bundesnetgesetz een rendement van 9.05% op de stroomnetwerken garandeert.

Tennet met een eigen vermogen van 1 miljard heeft circa 20 miljard nodig om aan haar verplichtingen, waaraan de Nederlandse Staat haar fiat moest geven, te kunnen voldoen.

De oplossing werd gevonden in een extra opslag van de stroomprijzen voor de eindgebruikers, welke als onderpand wordt gebruikt om de risico’s van private investeerders af te dekken.

En waarom worden de onderlinge verrekenprijzen tussen de stroomleveranciers niet publiekelijk bekend gemaakt?

Op de achtergrond speelt mee dat een grootschalig, evenwel wispelturig aanbod van ‘groene stroom’ uit wind, zon en biogas brede netaansluiting op de hoogvoltage netwerken een absolute vereiste is.

http://www.handelsblatt.com/unternehmen/industrie/netzbetreiber-niederlande-will-tennet-fuer-investoren-oeffnen/7010818.html

http://www.bnr.nl/topic/politiek/521976-1208/verhagen-en-rosler-bespreken-energieruzie

http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/kosten-der-energiewende-stromkonzerne-erwarten-massive-preis-steigerungen-1.1450857

„Der Ausbau der Stromleitungsnetze sei kostspielig, konventionelle Energieträger wie Kohle und Gas würden teurer und die Förderung der Erneuerbaren Energien nehme zu. Deswegen gehe der Strompreis nach oben.

“Knapp die Hälfte des Strompreises geht auf das Konto des Staates”, sagte Terium. Hinzu komme ein knappes Drittel für die staatlich regulierten Netzentgelte.“

29 aug.  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/energiewende-neue-oekostrom-umlage-kostet-eine-milliarde-euro-11871355.html

 

Advertentie

12 Reacties op “D66, GL, CDA, KIEZERSBEDROG

 1. Aad Verbaast 27 augustus 2012 om 13:53

  Schandalig natuurlijk.
  Omdat het politiek niet goed uitkomt te moeten melden dat, om de gang in de stroom er een beetje in te houden, een investering van 20 miljard nodig is (moet door het staatsbedrijf/de staat geleend worden) leent de staat niet tegen 1% (huidige rente ongeveer) maar laat in feite de burger opdraaien voor beloofde (!!) rendementen aan investeerders van 9%!!

  Overigens ook nog om de “energiewende” van Duitsland een neue wende te geven.
  Zelf lopen we hopeloos achterop.

  Staat in geen enkel verliezingsprogramma, en ook niet in de doorrekening van het CPB. Iedereen houdt de kaken stijf gesloten.

 2. Aad Verbaast 27 augustus 2012 om 14:10

  20 miljard tegen 9% komt neer op een lastenverzwaring van 1,8 miljard per jaar die er middels deze rattenstreek door de achterdeur in geflanst is.

 3. rikus 27 augustus 2012 om 14:19

  Daarmee komt men pas nadat bij de verkiezingen het kwartje is gevallen

 4. King Billy 27 augustus 2012 om 14:56

  Kijk, als politici met deze politieke deal nu van de met zonnepanelen belegde daken zouden schreeuwen dat investeren in ‘Erneuerbare Energie’ aantrekkelijk is geworden voor pensioenfondsen, 9%!, komt een en ander in een ander daglicht te staan…. (Allianz, één van de grootste Europese ´commerciele verzekeringsbedrijven, gaat nu wél instappen met de garantie van individuele burgers op zak…)
  Kan iedere opslag op de stroomprijs voor alternatieve energie als pensioenpremie worden beschouwd en als aftrekpost op de belastingaangifte worden opgevoerd. Men wil -en móét (Brussel, Kyoto) toch investeren in een groene toekomst?
  Daarmee kan tevens de mythe dat alternatieve energie goedkoop is, in stand worden gehouden.

 5. king billy 27 augustus 2012 om 15:36

  Zonder één enkele kamervraag…….. Minachting voor de betalende burger.

 6. king billy 27 augustus 2012 om 15:39

  Reken gemiddeld op zo’n € 60,- per jaar extra dankzij groene stroom, exclusief BTW.

 7. Jan Bouma 27 augustus 2012 om 17:41

  Breidt de “pluk-ze-wetgeving” ook uit tot de verantwoordelijke politici en bestuurders van (voormalige) nutsbedrijven. Worden er miljarden verlies gemaakt vanwege hun verwijtbaar handelen dan moet dat strafrechtelijk vervolgd kunnen worden. Dat is tot op heden niet zo. De animo voor “de politiek” zal snel verdwijnen als dat wel zo is. Screen ook van tevoren in het publieke domein de politici en bestuurders op hun antecedenten.

 8. Aad Verbaast 27 augustus 2012 om 18:07

  Blijft natuurlijk ‘lachen’ met die Verhagen in zijn nadagen:
  http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/eleni/nieuws/2012/08/27/nederland-wil-regels-voor-energiewinning-noordpoolgebied.html
  == Minister Verhagen kondigde aan dat Nederland en Noorwegen het voortouw nemen bij de ontwikkeling van nog veiligere en schonere technologie voor de winning van olie en gas. ==
  Zijn tweet:

 9. rikus 27 augustus 2012 om 18:25

  Als Sappie haar zin krijgt wordt het zeker een tientje meer

 10. Grutte Pier 27 augustus 2012 om 21:15

  Groene stroom was altijd al een opslag. Daar koos/kies je bewust voor. Eerlijk gezegd vind ik het een prima oplossing.Dan maar wat mensen ‘gedwongen’ mee, al vraag ik me af of dit wel zo is. eea lijkt me nu gedekt. En wat is het alternatief? Nou?

 11. King Billy 27 augustus 2012 om 21:42

  Het gaat niet om de vraag of alternative energie voor fossiele energie een oplossing is, maar om de volstrekte intransparante manier waarop dit wordt gefinancierd. En onvoldoende met de eindgebruikers wordt gecommuniceerd. Jolande Sap, o.a., maakt goede sier met zogenaamde goedkope, hernieuwbare energie bronnen. Het tegendeel is echter het geval.
  En waarom moeten eindgebruikers de risico’s van private investeerders bij een 100% staatsbedrijf afdekken, dat zich contractueel met staatsgarantie heeft vastgelegd? En de private beleggers een rendement van 9% behalen? Wat ziet de staat of de eindgebruiker daarvan terug? De winst van Tennet, dat 20 miljard moet afschrijven?
  Er was geen enkele vraag in de 2e Kamer. In Duitsland loopt deze kwestie hoog op in het parlement. Rössler heeft een superdeal bereikt over de rug van de huishoudens in Nederland.
  Voor de industrie gelden andere tarieven, nog niet eens gesproken over de verrekeningsprijs tussen energie leveranciers. In DLD circa 0.05 cent/Kwh. BTW hoeven ze niet te betalen.
  Een schimmig gebeuren al met al.

 12. king billy 27 augustus 2012 om 22:11

  @Grutte Pier. Er speelt veel meer, waarvan voor vele burgers de samenhang én de consequenties a.g.v. alternatieve energiebronnen niet duidelijk is. Het ó zó mooie verkiezingsfilmpje van Groen Links heeft is een onjuiste voorstelling van zaken. Ze liegt.
  https://koningbilly.wordpress.com/2012/08/20/jolande-sap-over-duitsland-groentje/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: