
“Met het opkopen van staatsobligaties is het in elk geval welletjes geweest, vindt Knot. Spaanse en Italiaanse politici smeken de ECB om in te grijpen en nog meer staatsobligaties te kopen, zodat de rente voor die landen tot houdbare proporties daalt.”
‘Als iemand Zuid-Europa moet helpen, dan andere overheden. Niet de ECB. Bij overheidssteun horen strikte voorwaarden. Wij moeten niet opnieuw in dat politieke spel worden betrokken. Het opkoopprogramma is in diepe slaap: daar blijft het.’
RTL bericht over Klaas Knot op vier juli in een interview in het Zomernummer van Elsevier. Afgestemd met Rutte en De Jager.
http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/27/knot-opkoopprogramma-staatsobligaties-ecb-is-in-diepe-slaap-daar-blijft-het.xml
http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Europese-Unie/343203/Twist-DNB-en-IMF-om-opkopen-staatsobligaties-ECB.htm
Op 6 september komt Draghi met het omstreden opkoopprogramma voor staatsobligaties. Weidmann van de Duitse nationale bank maakt zijn ongenoegen bekend. Klaas Knot van De Nederlandsche Bank zwijgt.
De doorgaans goed ingelichte Frankfurter Allgemeine Zeitung komt aansluitend met het volgende commentaar:
http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/europas-schuldenkrise/europaeische-zentralbank-die-draghisierung-des-ezb-rats-11880496.html
“Was ist aus dem hinhaltenden Widerstand der anderen Nordländer geworden? Besonders rasch war der Stimmungsumschwung beim niederländischen Vertreter. Noch Anfang Juli hat Klaas Knot, Präsident der De Nederlandsche Bank, gesagt: „Das Anleihenkaufprogramm befindet sich im Tiefschlaf und wird es auch bleiben.“ Dass Knot dann doch zustimmte, könnte dadurch begünstigt worden sein, dass seinem Heimatland eine Immobilienkrise droht.”
Ofwel:
“Dat Klaas Knot dan desondanks toestemde kan daardoor begunstigd zijn dat in zijn vaderland een vastgoedcrisis dreigt.”
De ECB mengde zich in het ‘politieke spel’, ‘Klaas Knot wil daarin niet worden betrokken’, de premier van Nederland heeft als lijsttrekker geen duidelijke verklaring, niet alleen minister De Jager stemt in, en erkennen daarmee impliciet dat de ‘onafhankelijke’ DNB werd betrokken in het ‘politieke spel’.
Nog los van de vraag of de DNB door in te stemmen met het opkooprogramma buiten de grenzen van haar mandaat opereerde. In Duitsland overwegen politici een klacht tegen de ECB in te dienen bij het Europees Gerechtshof.
“Wat nu, Mark Rutte, Jan Kees de Jager en Klaas Knot? Gaat Karlsruhe woensdag de ‘euro-redders‘ een halt toeroepen?”
Dit hopen vele burgers, nu de ECB van haar geloof is afgestapt en haar ware kant heeft laten zien door geldpolitiek te bedrijven.
“ Amen“, zeggen vele politici blijkbaar, maar de monetaire integriteit is ver te zoeken. Eén van de pijlers waarop de ECB rust, de balansen van nationale banken, worden uitgehold.
Lees ook eens http://www.geennieuws.com/2012/09/klaas-knot-verraadt-nederland/ en http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/15/dnb-knot_opkopen-obligaties-op-gespannen-voet-ecb_mandaat-dowjones1102134.xml
-o-O-o-
Plaatje: http://www.google.de/imgres?q=bilder+vastgoedcrisis&hl=de&sa=X&rlz=1T4ASUT_deDE461DE461&biw=1366&bih=582&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=lfV4MO7QXFleTM:&imgrefurl=http://www.martijndemeulder.com/portfolio/portfolio-martijn-de-meulder-journalist-quote.php&docid=VT-9PqE9mmbSWM&imgurl=http://www.martijndemeulder.com/portfolio/pdf/vastgoed-groot.jpg&w=1280&h=848&ei=MxVMUPWKKcqytAaGwYCoCQ&zoom=1&iact=hc&vpx=732&vpy=204&dur=92&hovh=183&hovw=276&tx=179&ty=107&sig=113113451929186030738&page=3&tbnh=99&tbnw=149&start=47&ndsp=27&ved=1t:429,r:24,s:47,i:299
Vind ik leuk:
Vind-ik-leuk Laden...
Dat is steeds zo. Ze staan te liegen of als dat op het moment nog niet het geval is blijkt dat binnen afzienbare tijd wel het geval geweest te zijn.
Goed blog. Over een slecht verhaal natuurlijk.
Waar klaas Knot nog begin dit jaar stelde dat het opkopen van obligaties door het ECB op gespannen voet stond met het mandaat, vervolgens het land voorhield dat het opkopen in een diepe slaap zou worden gehouden, blijkt hij nu ineens eens te zijn met Draghi. Wat is er veranderd in de tussentijd?
Kan toch niet ineens het inzicht in de huizenmarkt zijn? Dat is niet veranderd immers. Zie persoonlijk ook de link niet zozeer trouwens. Misschien kun je dat nog nader duiden voor me.
Geen touw meer aan vast te knopen natuurlijk. Weidmann oneens met Draghi. Merkel oneens met Rutte (auf jedem fall, unbedingt versus niet tot elke prijs). De jager oneens met Rutte, Knot oneens met zichzelf en met Wellink die het wel welletjes vindt.
Dat laatste is te zien omdat Buitenhof eindelijk het aandurfde om dit belangrijke onderwerp vanmorgen te bespreken in Buitenhof:
Hier al te zien: http://programma.vpro.nl/buitenhof/afleveringen/buitenhof-9-september-emile-roemer-uitgedaagd—de-toekomst-van-europa0.html
Aanrader! interessante uitspraken in dit kader.
NRC haakte er ook al direct op in: http://www.nrc.nl/nieuws/2012/09/09/wellink-kritisch-over-opkoopbeleid-ecb/
Wat een bende, wat een rotzooi!
ter aanvulling:
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/7264/Schuldencrisis/article/detail/3313505/2012/09/09/IMF-wil-rol-bij-opkoopprogramma-ECB.dhtml
Zou ze dat achter de schermen en in de achterkamertjes ook zeggen?
Niet alleen de hypotheekbubble en de negatieve effecten van wegvallende hypotheekrenteaftrek op het bestedingsgedrag baren tot zorgen. Duitse investeerders hebben relatief veel ge-investeerd in Nederlandse kantoren, trekken zich terug en nehmen verliezen op de koopt toe.
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3294212/2012/07/31/Kantoorleegstand-Nederland-is-ook-Duits-probleem.dhtml
@King Billy: dank voor de info. Als je belegt neem je natuurlijk risico’s. Er zijn ook platinum jaren geweest.
Maar desondanks zie ik nog niet dat dit de draai van Klaas Knot zou verklaren binnen enkele maanden. Tenzij hij ook in diepe slaap was en is wakkergeschud door de vastgoedbelegggers (waaronder de pensioenfondsen). Ook niet waarschijnlijk trouwens, want hij was al wakker door er eerder voor te waarschuwen immers.
Dat er een probleem (waaronder grote leegstand) is mag duidelijk zijn, waar overigens de beleggers zelf voor het grootste deel debet aan zijn. “De slag om Nederland” wijdde er een aantal programma’s aan. Verbijsterend!
http://programma.vpro.nl/deslagomnederland/afleveringen.html
Merkel heeft naast een diep decolleté ook een fenomenale draaikont.
Riep ze twee dagen dat Griekenland “unbedingt” en “auf jedem fall ondersteund moest worden om in de Euro te blijven, lees ik nu dat ze Griekenland ook geen derde steunpakket wil geven. Omdat het parlement dat niet zou goedkeuren.
Maar daar kan natuurlijk ook een draai aan gegeven worden:
== Maar ze zou wel bereid zijn de voorwaarden van de Griekse hulp te veranderen. Zo kan de volgende krediettranche voor Athene worden vergroot en een latere lening overeenkomstig worden verkleind, aldus Der Spiegel ==
Dat laatste is dan van later zorg..
http://www.bnr.nl/topic/griekenland/575875-1209/merkel-wil-absoluut-geen-grieks-vertrek-uit-euro
Zo’n goeie hebben we nog noot gehad en zo liveraal
Tja, geld is de open zenuw van politici. Een nieuw geldspeeltje uit het niets tevoorschijn toveren, vráágt erom.
Daarmee zit ze Draghi dwars. Draghi heeft andere plannen met dat geld wat nog uit het EFSM moet komen. Las dat ergens in Süd Deutsche Zeitung en paait daarmee de CSU op de rechtervleugel.
Terzijde, alleen lidstaten en het EP kunnen bezwaar tegen de ECB aantekenen bij het EU Gerechtshof. Politici, organisaties en burgers moeten een civiele procedure aanspannen. Echter, volgens het Duitse recht mag een klacht niet afgewezen worden, voordat het Bundesverfassungsgericht én het EU Gerechtshof een advies hebben gegeven. Daartegen kan men wéér in beroep gaan. Procedure van jááren.
Werd vandaag in FAZ Sonntags Ztng uiteengezet. Artikel nog niet vrijgegeven.
Daarom komt hij ook zo geloofwaardig over. Hij doet toch normaal?
De FAZ Sonntag heeft een extra katern, 14 pagina’s aan de ECB, de EU, de Eurocrisis, Karlsruhe en de hele reutemeteut eromheen, gewijd. Langzaam verschijnen de artikelen op internet.
Hier iets over Draghi en de ECB, een soort ‚nevenregering‘:
=Künftig arbeitet die Zentralbank Hand in Hand mit den anderen Eurorettern, stellt mit ihnen gemeinsam Bedingungen, mischt sich noch mehr ein in den politischen Prozess des Rettens – und verabschiedet sich damit von einem Stück ihrer Unabhängigkeit.
Mit dieser Entscheidung hat sich die EZB in Sachen Eurorettung zu einer Art Nebenregierung gemacht – und ihren Präsidenten zum mächtigsten Politiker Europas neben Angela Merkel.=
http://www.faz.net/aktuell/ezb-anleihenkaeufe-die-bedrohliche-macht-des-mario-draghi-11883603.html
http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/europas-schuldenkrise/kritik-an-der-geldpolitik-gericht-stellt-ezb-klage-gegen-anleihekauf-zu-12021861.html
http://www.focus.de/finanzen/news/staatsverschuldung/massenklage-beim-eugh-ueber-5000-klaeger-versuchen-die-ezb-zu-stoppen_aid_896299.html
Klacht bij EGH tegen EZB over onbegrensd aankopen van staatsobligaties neergelegd bij ECB voor commentaar.