KING BILLY's REPUBLIC

For whatever it's worth

Het middelpunt van de EU in the middle of nowhere. ‘No where’ or ‘now here’, Barroso?

50° 10‘ 21“ NB en 9° 9‘ 0“ OL.

Middenin in een veldje, aan de voet van  een of andere Heilige Kop in Gelnhausen-Meerholz, een voormalig  Barbarossa stadje ligt het geografische middelpunt van de Europese Unie. Niet te verwarren met  ‘Barroso’.  De laatste inmiddels ook een begrip, weliswaar omstreden, die eveneens synoniem staat voor het middelpunt van de EU. Hetgeen wellicht verklaart waarom Barroso deze ietwat afgelegen plek in the middle of nowhere nimmer met een bezoek heeft vereerd. Althans, officieel.

Gelnhausen, in de deelstaat Hessen, dat Duitsers soms verbasteren tot ‘Hässen’. Misschien omdat in Hessen ook de ECB zetelt, die niet ver verwijderd van Gelnhausen een ander bankje  voor zo’n miljard euro hoog in de lucht bouwt op een zwaar bewaakte plek langs de ‘Main’?

Een futuristische projectie van een andere soort bank

Niets is evenwel statisch in Europa. De huidige EU is niet meer de EU van 2007, vlak voordat Lehmann Brothers failliet ging. Hoewel….. Barroso was destijds ook al de bevlogen Voorzitter van de Europese Commissie.

Niettemin verlegt het geografische middelpunt zich binnenkort iets naar het Oost-Zuid-Oosten zodra Kroatie toetreedt tot de EU. Waarmee dit voormalige Barbarrosa stadje haar huidige faam als geografisch middelpunt van de EU onherroepelijk aan de wilgen moet hangen.

Mochten dan ooit nog eens Turkije en/of Ukraine toetreden tot de EU, verheug je dan op een verschuiving van het middelpunt van de EU naar ski-oorden in de Alpen in het voormalige keizerrijk Oostenrijk. Van waaruit Keizer Karel V vroeger de scepter zwaaide over een ander Europa en met succes de aanvallen van het Ottomaanse Rijk wist af te slaan.

Barroso’s visie op ‘Europa’ –hij bedoelt de EU en de eurozone, ‘Europa’ is another piece of cake. ‘Moet kunnen, nietwaar?–  blijft echter een onuitputtelijke bron voor de ‘Ode of Joy’, want als polijstgladde Europees staat hij voor niets en alles. Het enige concrete Europese project dat Barroso na twee ambtstermijnen mogelijkerwijze nog kan bijschrijven op zijn politieke CV is ‘Bankentoezicht’.

Waarbij het nog maar zéér de vraag is of hij in 2014, na twee ambstermijnen, óf zijn opvolg(st)er, voor de eerste keer op democratische wijze gekozen kan worden in een razendsnel veranderende Europese (Transfer)Unie.

-o-o-o-

Advertentie

6 Reacties op “Het middelpunt van de EU in the middle of nowhere. ‘No where’ or ‘now here’, Barroso?

 1. Aad Verbaast 5 oktober 2012 om 18:41

  Barosso, de man die in een interview ooit trots was om te zeggen dat hij nooit in een positie gezeten gezeten zonder daar voor verkozen te zijn. Nergens was te lezen overigens door welk select gezelschap dat was. Want dat was (en is) het natuurlijk wel.
  Het begrip democratie is onderhevig aan hyperinflatie.

 2. King Billy 5 oktober 2012 om 19:00

  http://www.presseurop.eu/nl/content/article/2817431-europese-grondwet-voor-de-21e-eeuw
  Met de totstandkoming van de nieuwe verdragen worden wederom de zelfde fouten gemaakt als destijds met Verdrag van Lissabon ui angst voor de burgers.
  i

 3. Zilvertje 7 oktober 2012 om 19:06

  Ik ga voor geen goud dat gebouw van die giraffenpoten in.

  Is het die blauwe bank? Had me nooit afgevraagd waar dat punt zou liggen, ik ben niet verder gekomen dan me druk te maken om het drielandenpunt. Het is er wel erg mooi, vooral de kleuren.

 4. King Billy 7 oktober 2012 om 21:00

  Nee @Zilvertje, vanaf de blauwe bank kan je een blik werpen op een rond, afgeplat stuk beton, waarin sleuven zijn gefreesd in de richtingen van de overige lidstaten. Het stuk beton moet dan behalve het geografische middelpunt, blijkbaar óók Duitsland voorstellen…..

 5. King Billy 19 juli 2013 om 22:04

  Ooit van Mayotte gehoord? Geen ‘Marianne‘, wel Frans. In januari schuift het middelpunt van de EU wederom 500 meter naar het Oosten. Quo patet orbis wordt gedacht in Brussel. De euro is er al.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Mayotte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: