KING BILLY's REPUBLIC

For whatever it's worth

Cicero’s droom: Nobel’s dynamiet verpulvert schulden. EU redt lauwerkrans en hevel

2maal2.HEVELEN en SOCIALISEREN. GEEN BRUG TE VER

Marcus Tullius Cicero  (106 v. Chr. – 43 v. Chr.):

De nationale begroting moet sluitend zijn. De overheidsschuld moet worden verminderd. De arrogantie van de overheid moet worden gemodereerd en gecontroleerd. Betalingen aan buitenlandse overheden moeten worden verminderd, als de staat niet failliet wil gaan.

De kletspraatjes aan de stamtafels in de internetkroegen en op andere podia over schuldhulpverlening aan banken en eurolidstaten gevolgd? Politici die instemmen met deze hulp, werden in het beste geval betiteld als ‘dwazen, lafaards, opportunisten, fraudeurs, opportunisten’. Fraude en verraad aan het eigen volk.
Hulp, vergelijkbaar met 115 Marshall plannen, welke onder andere Griekenland niet stabiliseert, maar de geverlanden, met name Frankrijk, destabiliseren.

EUROPA REDDERS
In reaktie daarop ontwikkelen woedende burgers een nieuw haatobject; de autocratisch opererende, monetaire systeempoliticus, die zich opwerpt als ‘Redder van Europa en ‘Redder van de €’. De gevolgen van dit beleid wordt in de geverlanden ogenschijnlijk met een flinke dosis fatalisme aanvaard. Demonstraties blijven uit. Het vrije internet als zeepkist en als vervanging voor pleinen doet haar nuttig werk. Althans, voor politici. En tot nu toe.

Politieke radicalisering is echter één van de meest gevaarlijke gevolgen als antwoord op de economische crisis, de schuldencrisis, de eurocrisis, de democratische crisis  én de politieke crisis.

Politieke radicalisering is er overigens niet alleen bij de ontvangers. Getuige de reakties en commentaren op tientallen ‘cruciale’ Eurotoppen, waar keer op keer ‘Europa’ en/of de euro uiterst moeizaam werd ‘gered’. 1750 Miljard hulp, die en passant (Target2) grotendeels naar banken wordt geleid, waardoor deze hulp wordt ‘gesocialiseerd’ over 230 miljoen euroburgers, wekt ongenoegen. Opiniepeilingen en surveys bevestigen dit. Referenda worden daarom angstvallig omzeild.

Postdemocratische regimes waarbij de stembusuitslag slechts een wassen neus is en de echte macht elders ligt”, schrijft journalist Philippe Thureau-Dangin in Le Monde.

Waarom houdt de politieke élite dan vast aan een beleid dat hun haat en minachting en weinig publieke erkenning oplevert? Omdat ze vrezen dat een failliet Griekenland, verbannen uit de eurozone, een nog hoger politiek en economisch offer vergt?  Het onweerlegbare bewijs echter heeft en kent niemand. Deze kwestie is blijkbaar te complex. Misschien dáárom dat deze optie van tafel is?

En hoe moet de politieke en economische schade worden berekend, indien de Europese Unie(?) en/of de eurozone uiteenvalt als gevolg van het vasthouden aan het huidige beleid?  Waar schulden op schulden worden gestapeld en afbetalingen, inclusief rente worden vooruitgeschoven? Of kwijtgescholden.

De Europese -en de Nederlandse politiek, nog steeds zwaar getraumatiseerd door Lehman Brothers, besloten middels verbroken verdragen niet de aanbevelingen van ‘No-bailout’ Cicero te volgen. Kredieten worden verleend om schulden af te dekken en lidstaten mogen zichzelf opkopen met geleend geld van het afgewaardeerde EFSM en ESM. Of rechtreeks van de ECB.

NOBELPRIJS
Verdient nu de eurozone wellicht een Nobelprijs voor de Economie voor de uitvinding van het financiële perpetuum mobile als motor achter legale piramide constructies?

Maar zelfs dan verdienen autocratisch opererende Europese politici en regeringsleiders, die evenals ‘No-bailout’ Cicero terecht komen in de geschiedenisboeken als ‘Europa Redders‘ of ‘Europa Vernietigers‘, niet de kwalificatie van ‘idioten, criminelen, lafaards, zwendelaars, opportunisten, volksverraders’ en wat dies meer zij.

Al was het slechts uit respect voor hun voorgangers, waaronder een nog in leven zijnde politicus , die tesamen de geschiedenisboeken ingingen door à bout portant een failliete staat over te nemen.  En in ruil, ingegeven door Franse angst voor Duitse overheersing, instemden met de invoering van een gemeenschappelijke munt. Twaalf jaar later was de Euro er.  Nederland kocht zich te duur in. In 2004 Griekenland té goedkoop. Negen jaar dáárna verkeren de munt en eurolanden in penibele problemen.

Maar niet alleen uit respect, evenzo terwille van de lieve vrede, omdat deze politieke voorgangers niet de gepolitiseerde Nobelprijs voor de Vrede werd toegekend. Noch uit eerbetoon het voorrecht werd gegund deze prijs op de historische datum 10 december (adoptie Universal Declaration of Human Rights te Parijs) mede in ontvangst te mogen nemen.

Ondertussen dendert de Europese trein, getrokken door een ‘Made in Germany’ groen ge-electrificeerde locomotief met biodiesel hulpmotor dapper voort over bedenkelijk geslagen bruggen. Niemand weet echter bij benadering hoe lang dit avontuur nog duurt en hoe de bestemming er uitziet. Ondanks mooie sprookjes. De voormalige DDR heeft ter wille van de vrede tot nu toe naar schatting  720 Marshall plannen gekost.

Ringelingeling, de Quadriga‘ staat binnenkort op de stoep met de collectebus. Twee politici, Van Rompuy en Barroso plus twee schatbewaarders, Draghi en Juncker. Zij willen nog veel meer van al dit fraai’s. Inspraak niet gewenst.

Staat hoog op de agenda, nadat met veel publicitaire opsmuk in het bijzijn van vier jongeren de gepolitiseerde Nobelprijs voor de Vrede uit handen van de Voorzitter in ontvangst is genomen. Tevens Voorzitter van de Raad van Europa. The show must go on. Met de NATO langs de lijn in een ‘strategic partnership.’

“Bravo EU, chapeau! Well done! Gut gemacht! Goed gedaan! Bien Fait!”

Maar wie redt straks de redders als ‘lenders of last resort‘.

De ECB als ‘Big Spender of last resort‘?

-0-0-0-

Van Rompuy, press release, Dec. 9th, 2012: “We want Europe to become again a symbol of hope.”

Achter de links : Aad Verbaast, consilium.europa.eu, Bloomberg, Demonocracy, Euractiv, FAZ, Guardian, IFO Instituut, ISP, Le Monde, NATO, NYT, Presseurop, het Parool, Der Spiegel, Project Syndicate, Volkskrant, Welt, Wikipedia.

Advertentie

27 Reacties op “Cicero’s droom: Nobel’s dynamiet verpulvert schulden. EU redt lauwerkrans en hevel

 1. Aad Verbaast 9 december 2012 om 19:23

  2000 jaar geleden werd er al voor gewaarschuwd. 2000 jaar geen barst opgeschoten. Een bittere kerstgedachte. En daar gaan de vredesduivels:

  Reacties onder de tweet spreken boekdelen:
  As people die as a result of EU policy, the policy makers get the Nobel prize? Now the prize has no value..
  don’t know how you have the face to accept it.
  scrounging scumbag
  The Three Stooges!
  If you guys ever think of an carreer-switch please look at http://www.renz-international.nl/ . Europe’s best known circus

 2. rikus 9 december 2012 om 21:17

  Nederland speelt al 30 jaar mee !

 3. King Billy 10 december 2012 om 10:03

  Tja, een Nobelprijs aan een schriftelijk vastgelegde afspraak uitreiken, is en blijft uniek. Het Verdrag van Lissabon is niet meer dan een afspraak vóór Europese Unie. Niet dé Europese Unie.

 4. King Billy 10 december 2012 om 10:07

  Kwestie van ‘Ezeltje prik’ op deze lijst van cognitieve denkfouten om dit toneelstuk te fileren tot op het bot.
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cognitive_biases

 5. King Billy 10 december 2012 om 10:09

  Waarmee?, Zie antwoord aan Aad Verbaast.

 6. King Billy 10 december 2012 om 10:51

  “Ja, de wapens zijn inderdaad tot zwijgen gebracht, maar een ander conflict splijt de Europese Unie en dreigt haar om zeep te helpen. Het gaat om de economische oorlog die tussen de lidstaten woedt.”, schrijft deze Frans-Algerijnse journalist.
  Waarna hij impliceert suggereert dat Duitsland het groeitempo, dankzij export, moet temperen omdat dit ten koste van andere lidstaten gaat.
  Da’s een drogargument. En geen bijdrage aan een discussie. Is Algerije bereid om haar gasexport te temperen om de omringende landen de kans te geven hun andere produkten een betere kans te geven op de export?

 7. Aad Verbaast 10 december 2012 om 13:15

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4328/Opinie/article/detail/3359939/2012/12/10/Noorse-politici-gebruiken-Nobelprijs-voor-Vrede-voor-eigen-doel.dhtml
  == Meer dan vijf jaar geleden ontdekte Fredrik S. Heffermehl, een Noorse advocaat en schrijver, Nobels oorspronkelijke bedoeling en riep het Comité op om de prijs weer te gebruiken als “vredesprijs, niet als prijs voor het milieu, economie en humanitaire hulp […] Nobel bepleitte een radicale verandering in internationale politiek”.
  Maar het Comité heeft hier, aldus Heffermehl, heel vijandig op gereageerd en heeft vijf jaar lang niets met de kennis gedaan. “De schande wordt nog groter doordat de huidige voorzitter van het Nobelcomité ook de secretaris-generaal van de Raad van Europa is.” ==

 8. King Billy 10 december 2012 om 16:53

  http://en.wikipedia.org/wiki/Nobel_Peace_Prize
  “especially as many of the judges cannot themselves be said to be impartial observers.
  In 2011, a feature story in the Norwegian newspaper Aftenposten contended that major criticisms of the award were that the Norwegian Nobel Committee ought to recruit members from professional and international backgrounds, rather than retired members of parliament; that there is too little openness about the criteria that the committee uses when they choose a recipient of the prize; and that the adherence to Nobel’s will should be more strict. In the article, Norwegian historian Øivind Stenersen argues that Norway has been able to use the prize as an instrument for nation building and furthering Norway’s foreign policy and economic interests.
  In another 2011 Aftenposten opinion article, the grandson of one of Nobel’s two brothers, Michael Nobel, also criticised what he believed to be the politicisation of the award, claiming that the Nobel Committee has not always acted in accordance with Nobel’s will.”

 9. King Billy 10 december 2012 om 22:05

  Een Toast op Europa:

  Klik om toegang te krijgen tot 134151.pdf

  Geen woord over de vier jongeren…..

 10. King Billy 10 december 2012 om 23:16

  http://www.faz.net/aktuell/politik/europaeische-union/nobelpreis-verleihung-in-oslo-krieg-sei-unvorstellbar-aber-nicht-unmoeglich-11989083.html
  Barroso: bezeichnete „die föderale und kosmopolitische Vision“ der EU als einen der wichtigsten Beiträge zur entstehenden Weltordnung.

  De plannen van de ‘Quadriga’, 2014 -2020 kosten naar schatting 100 Marshall plannen.

  De speech van THORBJØRN JAGLAND:
  http://www.democracynow.org/2012/12/10/2012_nobel_peace_prize_goes_to

  New York Times:
  http://www.nytimes.com/2012/10/20/world/europe/englands-cameron-has-mixed-feelings-for-eu-prize.html?ref=nobelprizes&_r=0
  Cameron: “I think it is an achievement not just of the E.U. but I would argue NATO as well,” said Mr. Cameron, ending his silence on the prize Friday on a distinctly half-hearted note. “These institutions have helped bring about peace on the Continent of Europe for the last 60 years,” he said, adding that he would like to see a school child from each of the 27 nations — rather than leaders like himself — join senior European officials at the ceremony.”

  Met de NATO langs de lijn in een ‘strategic partnership.’
  http://www.nato.int/cps/en/natolive/topics_49217.htm

 11. King Billy 10 december 2012 om 23:18

  Zie reactie 23.16. Ongeveer 100 Marshall plannen voor de ‘Quadriga’.

 12. Lettie 11 december 2012 om 09:17

  Hello.This post was really interesting, particularly because I was investigating for thoughts on this subject last Sunday.

 13. Aad Verbaast 12 december 2012 om 12:39

  ?? reactie verschijnt niet?
  Dan nog maar een keer:

 14. Aad Verbaast 12 december 2012 om 12:40

  hmmm. verdwijnt zeker in de spambak.. om onverklaarbare reden..

 15. King Billy 12 december 2012 om 13:09

  Stond idd in spambak. Gebeurt soms.

 16. King Billy 12 december 2012 om 13:10

  Dank. Later eens rustig bekijken.

 17. King Billy 12 december 2012 om 13:17

  Thank you. This year’s Nobel’s Peace Price to an Organisaties, which pretends to be a state, but effectively operates under the ‘Treaty óf European Union -not ‘thé’ European Union with a strategic partnership with Nato, is even more contraversional as Obama’s same award.

 18. Selma 19 december 2012 om 01:38

  Cicero’s droom…
  Kocht vandaag bij de Kringloop voor 20 cent ‘Terentia’, 365 pagina’s biografie over iemand voor wie Cicero op z’n mist een paar seconden iets van eh eh eh…
  Voor de rest interesseert mij het hele nieuws en de reacties daarop ook eh eh eh…
  Maar die biografie ga ik zeker lezen (zoals ik ook het merendeel van C. zelf las).

 19. King Billy 23 april 2013 om 23:45

  @Aad Verbaast. Tja, In Brussel zijn ze nerveus. Het is weer crisis. Deze keer bloedserieus. Een tikkende tijdbom. Als metafoor dan maar de doodlopende steeg? ‘Lissabon’ mislukt, ‘Maastricht’ verkracht met enorme gevolgen en een woedende menigte bij de ingang van de steeg. Brussel in de steeg staat gewoon met lege handen.

  Reken erop, dat de politici en hun “sherpa’s” alles uit de kast trekken, om die menigte tot bedaren te brengen. Een worst voorhouden door opgelegde bezuinigiingen terug te draaien om de menigte tot bedaren te brengen en met grof mediageweld euro- en EU sceptici de mond snoeren, past in het nieuwe reddingsplan. Zoals bedelreisjes door Van Rompuy naar Den Haag en Berlijn. Nederland politiekallerminst stabiel en wantrouwen jegens ‘Brussel’ zit dieper dan ogenschijnlijk lijkt.

  Wie redt de redders? De ECB als big spender of last resort?

 20. King Billy 11 oktober 2013 om 08:51

  Een jaar gelden dat de €U de Nobelprijs voor de Vrede ontving.
  Niets is statisch:
  Offshoreleaks heeft de interactieve website over offshore praktijken online gezet met namen en adressen. Rinnooy Kan o.a., tot 2009 via ING in een wijd vertakt exotisch network.
  http://offshoreleaks.icij.org/search

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: