KING BILLY's REPUBLIC

For whatever it's worth

Spaarders, hoedt u voor de EU en de Eurogroep

 

SPAARGELD ONTEIGENING IN HET “JAAR VAN DE EUROPESE BURGER” 

Europese belastingbetalers ervaren keer op keer dat afspraken en verdragen worden gebroken. Iedere klant en spaarder bij een bank in de eurozone moet nu ook rekening houden met de kans dat de “Eurogroep“ naar believen spaargelden kan onteigenen. Met Cyprus is inmiddels een formidabel precedent geschapen. Uit de EU centrale in Brussel komen geen tegenwerpingen.

Teken aan de wand is, dat discussie’s over deze politieke trend in ‘Europa’ niet eens meer over het principe gaan, maar over de hoogte en percentage’s waarmee Europese burgers onteigend kunnen worden van spaargelden. Zelfs de Voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, praat ‘cijfers’ in plaats van ‘principe’. Kennelijk is “bail-in” inmiddels gewoonterecht geworden voor politici.

Geruststellende woorden van politici zijn zo ijl als de lucht waarin ze worden uitgesproken omdat nergens wettelijk is vastgelegd dat spaarders niet onteigend mogen worden. Binnen dit politieke vacuüm opereert en experimenteert de eurogoep nu met bail-in constructies voor spaargelden van Europese burgers zonder iedere vorm van wat voor soort legitimatie dan ook. Cyprus als proeftuin en operationeel oefeningsterrein. Inclusief uitgerold prikkeldraad uit angst voor ‘onregelmatigheden’.

Dat het wantrouwen jegens politici in brede kringen ongekend hoog is, getuige verkiezingen en de politieke crisis binnen de EU, is op termijn minder schadelijk dan het geschade vertrouwen van burgers in de geloofwaardigheid en de stabiliteit van de euro, het eurosysteem én de EU.  Politici zijn vervangbaar, de euro is er om te blijven volgens dezelfde politici en monetaire beleidsmakers bij de ECB.

Wat kunnen gewone spaarders daartegen ondernemen?

Weinig, de democratische mogelijkheden om op korte termijn de eurogroep en andere politieke beslissers tot andere gedachten te brengen, ontbreken. Rest slechts, voor zover mogelijk, een beroep te doen op het gezonde verstand van volksvertegenwoordigers met partijpolitieke belangen. Want uiteindelijk is op zó’n manier nivelleren toch weer ‘een beetje feestje’ met zo’n principieel gewoonterecht in de achterzak.

En ondertussen hopen dat wel geluisterd wordt naar verontruste topmensen in de financiële wereld, die nét niet zeggen dat het gestuntel van de eurogroep onder het voorzitterschap van Dijsselbloem zorgwekkend is. En daarom druk bezig zijn ‘Zwarte Piet’ kaarten aan elkaar uit delen.

-o-o-o-

 

Aad Verbaast: Dijsselbloem en het cyprus precedent

‘Vertrouwen’ : http://www.bbc.co.uk/news/business-21844363

“Specifically, it may shake confidence in the EU’s handling of the eurozone crisis and spark concerns about its ability to announce unprecedented measures whenever a new country gets into trouble.

Some analysts have warned that the deal sets a dangerous precedent, and may cause runs on banks in other countries, where savers worry that their bank accounts may be plundered should their economies get into trouble.”

32 Reacties op “Spaarders, hoedt u voor de EU en de Eurogroep

 1. Aad Verbaast 19 maart 2013 om 18:29

  Het ‘spannende jongesboek’ wordt steeds hilarischer, als het niet om te huilen was.
  Wat de denken van deze actie van de Britten (die naast nogal wat legerpersoneel ook het eiland al jaren zagen als een veilig pensionado-oord.)

 2. Aad Verbaast 19 maart 2013 om 18:31

  Kan je oprecht een kapitaalvlucht noemen dus ;:roll:

 3. Marijn Krijger 19 maart 2013 om 18:50

  En die arme Cyprioten maar bedelen bij de Britse militairen, of ze alsjeblieft brood mogen leveren, schoenen mogen poetsen of barakken mogen schoonmaken voor een klein beetje contant geld.

 4. Appelvrouw 19 maart 2013 om 18:50

  Vanaf nu wordt er niet meer gespaard, we geven al ons geld uit aan fijne, mooie en nuttige dingen, en laten de economie weer bloeien. Het is onze eigen schuld, hadden we maar niet moeten sparen, er is nog zo voor gewaarschuwd.

 5. king billy 19 maart 2013 om 19:49

  Niet ongebruikelijk is/was dat Cyprioten hun pensioengeld maandelijks cash krijgen/kregen uitgekeerd.Dit wordt/werd op een spaarrekening gezet. Banken gingen aan de haal met het geld en kochten daarmee Grieks staatspapier op. Je zult bijvoorbeeld op papier €200.000 bij elkar gespaard hebben in de loop der jaren. 20.000 euro is dan geen kattepis.

 6. king billy 19 maart 2013 om 19:57

  Let op, tegenwoordig staat op produkten niet meer ‘Made in China’, maar ‘Engineered in the Netherlands’. Meestal zijn contactadressen handelsfirma’s. Of een callcentre. Da’s dan import, dus slecht voor de economie. Zoals Barbie poppen…..

 7. king billy 19 maart 2013 om 20:11

  Ondertussen werkt het Nationaal Comité Inhuldiging achter de schermen noest verder aan een ander feestje. Drie strikken uitgedeeld!
  http://www.mijndroomvooronsland.nl/

 8. Marijn Krijger 19 maart 2013 om 20:41

  Ik snap er weinig van. Er zijn veel Russisch vermogens gestald in Cyprus en met deze maatregelen helpt de EU dus de Russen.

 9. king billy 19 maart 2013 om 21:39

  Cynisch, op de dag dat het Cypriotische parlement het reddingsplan afwijst, wordt officieel in Frankfurt Bankentoezicht ge-installeerd. Waar waren die lui sinds de datum dat het Griekse deel van Cyprus toetrad tot de eurozone?
  Dijsselbloem heeft een fraai erfstuk als welkomstkadootje van zijn vroegere collega’s gekregen. Gaan nu de Russen met Roebels de euro redden?

  Zal er wel op uitdraaien dat Draghi of het EMS moet inspringen. Met geld van de geverlanden, want met de installatie van Bankentoezicht mag het EMS officieel gaan opereren.

 10. king billy 19 maart 2013 om 21:52

  Marijn, onoverzichtelijk voor de buitenstaander. Het precieze aandeel van Russisch vermogen op Cyprus is nog niet eens bekend volgens de goed ingelichte ARD. Tussen de 30 en 50%. Daarnaast nog een staatslening van €2.5 miljard in Roebels, die afbetaald moet worden.Wordt nu over een verlengingstermijn onderhandeld in Moskou. “A financial quagmire” noemde The Economist het.
  Wat Cyprus, de eurozone en de EU nu nodig hebben is tijd om te voorkomen dat in paniek foute beslissingen worden genomen.Niet ondenkbeeldig dat daarom de noodtoestand moet worden afgeroepen. Inclusief de financiele noodwetgeving.
  Zo berichtte de ARD.

  Hoe diep kan je zinken als EU en eurozone om het zover te moeten laten komen………….

 11. Selma 19 maart 2013 om 23:18

  Wat is spaargeld eigenlijk nog werkelijk waard sinds de goudstandaard is losgelaten en onbekend is (onder het publiek dan) hoe de gelddrukpersen werken?
  Beleggen mensen die dat (wel) weten daarom in vastgoed, goud, zilver, multinationals (en meer waar ik geen verstand van heb)?
  Geld is toch al sinds de sprookjestijd niet meer iets dat z’n waarde behoudt in verborgen sokken?

 12. King Billy 19 maart 2013 om 23:45

  Ja, zelfs op staatsschulden kan winst gemaakt worden. Dijsselbloem nam recent bij De Nederlandse Bank een voorschot op die wist op om zijn begroting op de beruchte 3% te krijgen. In ruil voor garantie voor terugbetaling met rente in een later stadium indien DNB deze winst niet maakt. Met goedkezuring door Tweede en Eerste Kamer, de RVS en handtekening van ‘Koning van het Koninkrijk der Nederlanden. BEa is volgens de Grondwet geen staatshoofd maar ‘KvhKdN’
  Zo diep is de Nederlandse politiek en het politieke systeem gezonken.
  Zo zijn er talloze voorbeelden hoe dikke vette winsten gemaakt worden over de hoofden van de onnozele, gewone hardwerkende burgers, die het niet aangerekend kunnen worden, dat ze de kennis in huis hebben om dit te kunnen doorzien. Zelfs Kamerleden niet, maar wel doen alsof en als goede partijsooldaten kadaverdiscipline wordt opgelegd.
  En het is van PvdA via het politieke midden tot de VVD die hier aan meewerkt.
  Wat er nu weer met Cyprus is gebeurd, bewijst wéér eens dat de EU, de politici en regeringsleiders incapabel zijn om crises, die ze zelf, of vroegere collega’s, hebben veroorzaakt, onder controle te krijgen. Dat schaadt het vertrouwen in de euro en de EU. Deze laatste twee zinnen zijn geplukt uit een commentaar van Thomson/Reuters. Ook de FAZ, invloedrijk, goed ge-informeerd uit zich in dezelfde termen.
  Hoe dat gaat, hier een (technisch) artikel uit Januari 2011 ‘Huisvrouwen betalen mee aan Europa. Plan B voor Europa. Inmiddels zijn we twee jaar verder en is niets veranderd. Erger nog, verslechterd, toen dacht Brussel nog dat het wellosliep met Spanje. Dat is ‘onze’ EU?
  Twee jaar geleden!
  http://www.zeit.de/2011/06/Europa-Griechenland-Rettung/seite-2

 13. king billy 19 maart 2013 om 23:54

  Spaargeld is onderhevig aan inflatie en vermindert in waarde, er wordt sinds Wouter Bos aantrad, belasting opgeheven en nu hebben politici bedacht dat er met spaargelden ook banken enregeringen kunnen worden gered.

  Beleggen in aandelen is in zekere mate gokken en vraagt om geduld. Dat geld moet echt over zijn en niet voor andere doeleinden zijn bestemd. Beleggen in edelmetalen en vastgoed brengt ook op lange termijn meerwaarde mee dat tenminste inflatie afdekt. Het voordeel is dat je met een speldeknopje goud ook iets noodzakelijks op de zwarte markt kan kopen, als het echt fout gaat. En mee kan nemen. Met geld op de bank kan dat niet altijd. Getuige Cyprus. En eerder Griekenland.

 14. king billy 20 maart 2013 om 01:13

  For the record. Spanningen lopen op.
  Simpel scenario.
  Cyprus wil net zoals de Engelsen, hun financiele markt niet opgeven, Putin zegt geld aan Cyprus toe en haalt het via de gasprijzen weer terug en als de EU moeilijk doet zet Putin een rem op de Russische olie naar Rotterdam. Draghi zegt geld toe om de euro niet in gevaar te brengen. Cyprus lacht in haar vuistje, De Russen hebben formeel een voet tussen de deur van de EU en de eurozone gekregen, Cyprus uit de euro is onmogelijk. 8 april a.s is Putin in Nederland voor een staatsbezoek.

  Conclusie: dankzij jarenlang laks en onnadenkend beleid hebben de EU en eurozone zich in een constitutionele crisis gemanoevreerd omdat de politici in een Catch44 chantage val zitten. Kortom: chantabel aan alle kanten.

 15. king billy 20 maart 2013 om 13:00

  For the record:
  Dit gaat veel verder. Cyprus is een belangrijk NATO steunpunt met een belangrijke Engelse legerbasis aan de grens met het door Turkije bezette gedeelte van Cyprus. Moet je niet hebben met al het gedonder in het MO dat je daar Russen en een onwillige EU-lidstaatje in de eurozone hebt.
  Hoe noemen we dit? A political quagmire? Een politieke modderpoel? Misschien kan Van Rompuy beter nu al aftreden en de tocch al beoogde NATO Secretaris-Generaal Rasmussen zijn plaats innemen. Pas in het politieke Power Zwarte Pieten spel, dat zich op de achtergrond afspeelt.
  De kans dat er géén koppen gaan rollen, lijkt, mij althans, verkeken.

  For the record:
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2824/Politiek/article/detail/3412600/2013/03/20/Dijsselbloem-bezorgd-over-kloof-EU-bevolking.dhtml
  Het vraagstuk van de democratische legitimiteit in de EU is volgens hem nog lang niet beantwoord. ‘Als wij politici niet een antwoord weten te formuleren, dan zie ik het somber in.’

 16. Marijn Krijger 20 maart 2013 om 19:32

  Dat is heftig. Wat ik niet snap is dat staten niet failliet kunnen gaan. In de VS kan dat en worden andere staten niet meegetrokken. (Nog los van de oorzaak, daar weet ik te weinig van).

 17. King Billy 21 maart 2013 om 23:05

  For the record:

  Klik om toegang te krijgen tot 136435.pdf

  Persbericht eurogroup. De dilettanten komen terug op eerdere voorwaarden. Hoezo geloofwaardigheid en politieke onafhankelijkheid?
  100K moet nu gevrijwaard blijven van onteigening.

  Cyprioten zijn ook geen lieverdjes, maar het blijft als een paal boven water staan, dat de EU en de eurogroup het opnieuw totaal verkloot hebben in wéér een hectisch nachtelijke orgie van narcistisch cijfergeneuk tot op het verkeerde gaatje zonder het grote geheel in de gaten te houden.
  En nu zitten ze diep in de stront.

 18. King Billy 22 maart 2013 om 00:21

  @Marijn. In de VS is afgesproken dat er geen zgn ‘bail-out’ van lidstaten mag plaatsvinden, als drukmiddel om zuinigjes aan te doen. Oorspronkelijk was dat ook opgenomen in het Verdrag van Maastricht, maar dit verdrag islater verkracht. Twee keer zelfs, want nu worden ook banken gered op basis van dit Verdrag dat geen exit clausules kent.

 19. king billy 22 maart 2013 om 13:51

  For the record:
  Hallo, gaan 59 hotheads in Cyprus, nadat Brussel en de ECB de rotzooi rustig hebben laten dooretteren, de geloofwaardigheid van de euro van 230 miljoen euroburgers dicteren?
  Kann Cyprus uit de euro gezet worden? Ja!
  http://acelg.blogactiv.eu/2013/03/22/how-to-exit-the-eurozone/?utm_source=EurActiv+Newsletter&utm_campaign=8619e04b57-Bmail&utm_medium=email

 20. king billy 27 maart 2013 om 15:53

  Weet iemand hoeveel Nederland jaarlijks uit de markt moet halen om lopende staatsleningen en de rente daarover te betalen?
  50 miljard per jaar. Afgelopen dinsdag was het weer raak. 6 miljard opgehaald tegen 1.25%. Voor het allereerst met een zgn. ‘CAC‘ clausule. ’Collective Action Clausule‘. Dit betekent dat de overheid de voorwaarden tussentijds mag wijzigen met instemming van obligatiehouders. Doet Griekenland ook.
  Godzijdank was de animo van pensioenfondsen ditmaal laag, slechts 2%. Merendeel is opgekocht door banken en….. de centrale banken.
  Pensioenfondsen gaan nu liever hypotheken financieren. Zit meer rendement in.
  Zeker meer dan in staatsobligaties met een CAC clausule, waarmee haircuts mogelijk worden indien de nood echt aan de politici komt.

  Maar daar zit een adder onder het gras. De overheid moet gaan concurreren met de onroerendgoedmarkt en dat drijft de rente op staatsobligaties op. En wie betaalt dit? Juist, de belastingbetaler.

 21. king billy 27 maart 2013 om 15:55

  Ooit een politicus meegemaakt, die empathie voor belasting betalers in daden omzet?

 22. Selma 27 maart 2013 om 21:28

  Verzet je tegen geld. Zet het zoveel mogelijk om in onroerend goed, stukken boerenland, waterbronnen, goud, zilver, platina, palladium, antieke meesters en wat er maar enigszins waardevast(er) kan lijken in deze vergankelijke wereld.

 23. King Billy 11 juli 2013 om 11:56

  Helder uiteengezet wat de ‚rijke?‘ helft van Europa boven het hoofd hangt: Kleren afgeven aan de ongekozen, incomptente, idealistische Europese Commissie.
  http://www.dagelijksestandaard.nl/2013/07/winding-down?utm_source=Dagelijkse+Standaard+List&utm_campaign=02af450652-nb&utm_medium=email&utm_term=0_ec416e99c9-02af450652-296397401

 24. Peyton 17 februari 2014 om 05:28

  Hello, I found your weblog in a new directory of blogs. I will not know how your blog arrived up, must have been a typo, Your blog page looks very good. Possess a wonderful day

 25. Hannah 17 februari 2014 om 12:32

  I have recently started a web site, and the info you offer on this website has helped me a lot. Thanx for all of your time & work.

 26. Kennedy 17 februari 2014 om 14:28

  It’s hard to find educated people in this particular topic, but you sound like you know what you’re talking about! Thanks

 27. Leah 23 februari 2014 om 00:45

  Well done on your latest blog entry. I have been checking for more data on this topic for along time now.

 28. Sarah 24 februari 2014 om 17:28

  Thank you for your post.Really thank you! Will read on…

 29. Taylor 26 februari 2014 om 00:09

  Muchos Gracias for your article.Thanks Again. Fantastic.

 30. Ella 28 februari 2014 om 00:38

  Many thanks for creating the effort to talk about this, I feel strongly about this and enjoy learning a great deal more on this topic. If feasible, as you gain knowledge, would you mind updating your website with a great deal more info? It’s really useful for me.

 31. Maya 1 maart 2014 om 08:52

  Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossips and internet and this is actually annoying. A good web site with interesting content, that is what I need. Thanks for keeping this web-site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: