KING BILLY's REPUBLIC

For whatever it's worth

Chinese gelukskoekjes zwaar op de maag van Europese Commissie

geluk4

Na een hoogoplopend geschil tussen China en de Europese Unie over zonnepanelen en een pittige ruzie in de Europese Unie over afgesloten flesjes met olijfolie in horeca etablissementen dreigt een tweede handelsoorlog over Chinese gelukskoekjes, meldt een betrouwbare, anonieme bron uit Straatsburg.

Chinese bedrijven worden ervan beschuldigd gelukskoekjes onder de kostprijs te verkopen. Een lobbygroep van een honderdtal Europese producenten van Chinese gelukskoekjes overweegt een klacht in te dienen. Zij zijn gezamenlijk goed voor de helft van de Europese productie van gelukskoekjes”, meldt de anonieme bron in Straatsburg, “dat in termen van importwaarde een van de grotere anti-dumpingklachten is die door de Europese Commissie wellicht in behandeling wordt genomen.”

Handelsoorlog
Indien de Europese Commissie een onderzoek gaat starten naar de overtreding van de anti-dumpingwetgeving voor gelukskoekjes door Chinese bedrijven, kan dit uitmonden in een uitbreiding van een handelsoorlog met China over zonnepanelen. Beijing dreigt in dit geval met vergeldingsmaatregelen voor Brusselse Wafels en Belgische bonbons. Volgens de anonieme bron is het dossier een gevolg van “een in korte periode fors aantal bedrijfssluitingen en reorganisaties van Europese producenten van gelukskoekjes.“

Bovendien zijn de onbeholpen vertaalde en veelbelovende teksten op de papierstripjes in de Chinese gelukskoekjes velen een doorn in het oog, “Valse hoop wordt gewekt, die niet strookt met de realiteit“. De anonieme bron wijst ook op gezondheidsrisico’s vanwege het hoge aandeel van conserveringsmiddelen, smaakversterkers, glansmiddelen en zoetstoffen in de razend populaire, wereldwijd gepatenteerde Chinese ‘Sixpack Fortune Cookies’ in de ‘Euro-plus’ verpakking.

Gelukskoekjes, een wereldhandel
“Gesignaleerde hamstering van Chinese gelukskoekjes door handelsfirma’s is voorbarig omdat prijsopdrijving door schaarste aan gelukskoekjes in Europa niet wordt voorzien.”

China is ’s werelds grootste producent van gelukskoekjes. Vorig jaar exporteerde China voor € 13,13 miljard aan gelukskoekjes naar Europa. China neemt ruim tweederde van de wereldwijde productie van gelukskoekjes voor zijn rekening, waarvan 66% bestemd is voor de export. De Europese Unie is ‘s werelds tweede producent. Geheel Europa is de grootste consument van gelukskoekjes ter wereld.

Europese Unie
Een voorlopig onderzoek ligt politiek uiterst gevoelig. Regeringsleiders van enkelele lidstaten met voorrechten op basis van exclusieve handels- en exportovereenkomsten met China, zijn bang om  slachtoffer te worden van China’s ongenoegen over mogelijke importheffingen op Chinese gelukskoekjes.

Mocht de Commissie een voorlopige uitspraak doen in deze kwestie, kan dit vanaf juni 2014 resulteren in tijdelijke heffingen op Chinese gelukskoekjes. Daarna mogen regeringen op basis van een definitieve uitspraak, die eind 2014 kan worden verwacht, zelf besluiten hoe verder te handelen.

Ten overvloede benadrukte de anonieme bron, dat “de slagvaardigheid van de Europese Commissie snelle besluiten mogelijk maakt om een uitbreiding van een mogelijke handelsoorlog met China te voorkomen” en wees in dit verband op de snelle terugtrekking van het voorstel voor afsluitbare flesjes olijfolie in restaurants.

“Want”, relativeerde de anonieme bron uit Straatsburg dit nieuws, “het was Van Rompuy, die tijdens de uitreiking van de Nobelprijs voor  de Vrede op 11 december 2012 op een persconferentie reeds zei, “We want Europe to become again a symbol of hope.”

-0-0-0-

Advertentie

5 Reacties op “Chinese gelukskoekjes zwaar op de maag van Europese Commissie

 1. Aad Verbaast 30 mei 2013 om 10:15

  Je kon er op wachten natuurlijk. Onmiddellijk hoog politiek beraad tussen met Duitsland en Frankrijk, bedien grootverbruikers van gelukscookies. http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2013/05_mei/30/buitenland/topberaad-over-frans-duitse-irritatie.xml
  Slaande ruzie, wat inmiddels in politieke termen nog geduid wordt als “vriendschappelijke spanningen”.
  Frankrijk slaat terug en veilt de collectie “presidentiële wijnen”. http://www.bnr.nl/nieuws/1896414/Presidenti%C3%ABle-wijn-moet-staatskas-vullen
  Weg ermee voordat het te laat is!

 2. blutch1 1 juni 2013 om 19:45

  Ik ben er niet gerust op dat er iets goeds in mijn volgende gelukskoekje staat.

 3. King Billy 1 juni 2013 om 22:11

  @allen. Een gelukskoekje voor alle spaarders met <100.000 in de hele EU, gebaseerd op het Cyprusmodel, dat geen blauwdruk is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: