KING BILLY's REPUBLIC

For whatever it's worth

Belasting oase. En eeuwig lokt Holland……

Niet om de coffeeshops en de Hollandse keuken weten ondernemers de weg naar Amsterdam te vinden, maar voor legale belastingontwijking, publiceert redakteur Georg Meck op 01.09.13 paginagroot in het economiekatern van de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Een karikatuur van het Hollandse Kaasmeisje siert als blikvanger.

Peer Steinbrück, lijsttrekker van de Socialistische Partij Duitsland, rijdt PvdA minister Dijsselbloem in de wielen door te stellen dat sprake is van schadelijke belastingconcurrentie. Steinbrück, middenin een verkiezingscampagne, kwam met een acht-punten-plan, waaronder een verbod op anonieme stichtingen en brievenbusfirma’s in de eurozone.

Mede aangezwengeld door Offshore Leaks  kwam een politieke discussie over deze kwestie versneld in beweging. 1000 miljard wordt onttrokken, schat de Europese Commisie.  De EU heeft  een actieplan met 30 maatregelen –Steinbrück slechts 8- tegen ‘agressive en creative tax planning‘. De materie is evenwel complex en heeft een keerzijde. Met 1000 miljard een paar keer onder Basel_III  hevelen en dan is €uro… . Hoe zoet kunnen dromen zijn…..

Alleen al uit de statistieken van de Duitse Bundesbank filterde de Universiteit van Mannheim 12.000 offshore firma’s met geldstromen over Nederland. Op Cyprus werden 12.000 -14000 offshore firma’s geregistreerd. Tegelijkertijd wast de EU indirect zwart geld wit op Cyprus volgens Handelsblatt.

Als klapper haalt de politieke €U-élite in de voetsporen van Cyprus een nieuwe belastingoase-in-de-dop de eurozone binnen; “Meet the EU’s newest taxheaven Lettland Latvia a “Luxembourg for the poor. … it highlights the degree to which rhetoric and reality diverge in the European Union.“ Een nieuwe €U concurrent erbij voor Nederland, Ierland, Belgie, Luxemburg, Malta, Monaco, Gibraltar, Kanaal Eilanden, Cyprus. „Indeed, Latvian law will impose even fewer limitations and lower fees for such transfers than exist in such countries as……”

In dit complexe kader komt de OECD tijdens de G20-summit (lees de welkomstwoorden van Poetin!) op 5/6 september in St.Petersburg óók met een uitgewerkt plan om belastingoases uit te drogen. Nederland, te klein voor de G20 klas -maar lijstaanvoerder van Europese belastingoases, laat het aan Van Rompuy en Barroso over om aldaar te pronken met Hollandse handelsveren  “and stepping up the fight against tax avoidance and evasion worldwide“.

Desondanks schrijft de Rijksoverheid over ‚belastingontwijking’ in dit dokument: herziening van belastingverdragen met een dubbel dozijn ontwikkelingslanden. Lange tijd gefaciliteerd door opeenvolgende Regeringen in dienst van de Koning en gedoogd door het Parlement van het Koninkrijk der Nederlanden. Het woord ‘ontduiking’ wordt zorgvuldig vermeden.

Pijnlijk, recent voor deze topontmoeting heeft Mongolië mede op advies van het IMF het belastingverdrag met Nederland opgezegd. Rio Tinto bijvoorbeeld, koper- en goudmijnen in Mongolië, laat geldstromen via Nederland vloeien.

“Het kabinet zet primair in op mondiale aanscherping -??- van de regels en grotere transparantie via overleg in de OECD, G20 en EU“, volgens staatssecretaris Weekers.  En Nederland mag volgens een meerderheid van de Tweede Kamer niet een ‘belastingparadijs‘ worden genoemd. Alles is legaal.

Vooruit,  dan maar ‘belastingoase‘ schrijft Johanna Hey samen met IFO:  “..,. die durch Förderung legaler (z.B. Bermudas, Irland, Luxemburg, Niederlande) oder illegaler (Schweiz) Praktiken, Steuerminimierung ermöglichen. Steueroasen finden sich keineswegs nur auf karibischen Inseln, auf denen das….“  Een oase op aarde is wel zo realistisch.

Hoe dan ook, belasting heffen is ook een zaak tussen staat en de bulk van gewone inkomstenbelasting betalende burgers. Burgers in een Vinex-wijk, op drie-hoog-voor-en-achter met een tramhalte op de stoep, de bakker op de hoek en de kleine bouwondernemer. Burgers, die niet over licenties, patent boxen en brievenbus firma’s beschikken.

Hun vorstelijk getarifieerde belastinggeld wordt op op tal van manieren legaal geheveld om sociale cohesie in de (€Uropese) samenleving te redden. Want de eurocrisis met wankele banken als een van de pijlers is nog lang niet voorbij. Weliswaar met tenminste de zekerheid dat spaargeld (nog) tot een arbitraire €100.000 is gegarandeerd voorzover het spaargeld niet in pensioenfondsen ligt opgeslagen.

Voorwaar, voor hen bepaald niet een belastingpa…. OEPS !! ….. oaseJohanna_Hey alom geciteerd, noemt het een vorm van discriminatie.

-o-o-o-

7 Reacties op “Belasting oase. En eeuwig lokt Holland……

 1. Aad Verbaast 5 september 2013 om 18:17

  Met een belastingdruk die voor de gewone burger al gauw oploopt naar de 50% kan je inderdaad van discriminatie spreken.
  Trekken dus aan het korstte eind terwijl de grotere bedrijven die zich inlaten met de net zo criminele accountantskantoren het nog voor het kiezen hebben in hun “global economy”.
  Dat laatste zal er voor zorgen dat de lokale politici wel roepen dat ze er van alles aan gaan doen om het onmogelijk te maken, maar dat is natuurlijk slechts windowdressing om de kiezer kalm te houden.
  “Houd jij ze dom, dan houd ik ze arm”.

 2. blutch1 6 september 2013 om 21:39

  De belastingdruk voor de gewone burger ligt al boven 50%. Het laagste tarief inkomsten belasting is 37%. Van de overige 63% moet je ook nog 21% BTW betalen, tw 13,23% Samen 50,23%.
  Dat geldt dan alleen voor de laagste belastingsschaal (1)., dus tot ca €17.000. Daarna betaal je direct 5% meer. Gelukkig is het meeste voedsel maar met 6% BTW belast, maar de accijnzen zijn niet meegeteld. Bedrijven betalen ook 21% maar krijgen via de achterdeur de BTW over de inkoopprijs weer terug.
  Overigens is BTW een rare benaming. Een ei bij een boer heeft een bepaalde waarde. De groothandel en de buurtsuper voegen aan het ei geen enkele waarde toe, ze verhogen alleen de prijs. En daarover moet je dan BTW over betalen.
  Dan kun je verder nog allerlei heffingen betalen zoals daar zijn, afvalstoffenheffing, onroerend goed belasting, hondenbelasting, waterschapsbelasting, energiebelasting (waarover vrolijk ook nog eens BTW wordt berekend), assurantiebelasting, wegenbelasting.
  Deze laatsten zijn tenminste €2.500 en dat is toch ca 14% bij de laagste schijf.
  De druk is dan voor die laagste schijf ca 50 +14 = 64%.
  En dan nog komen dat stel knurften tekort.
  Laten we Alva terughalen met zijn tienden.

 3. King Billy 7 september 2013 om 16:00

  @Aad Verbaast. Mede-eigenaar worden in het patent op een APP welke algoríthmisch de Lottogetallen berekend?

 4. King Billy 7 september 2013 om 16:09

  @Blutch, het eerste dat te binnenschiet zijn wegenbelasting en accijnzen. 75% van het besteedbare inkomen lijkt mij realistischer. Dat betekent vanaf oktober netto verdienen.
  In Duitsland is dit gemiddeld berekend vanaf juli. 25% verschil. Dat komt aardig in de buurt van prijsverschillen en de verrekeningsfactor (20% lager prijspeil), welke sociale diensten hanteren voor Duitsland.

 5. King Billy 7 september 2013 om 17:39

  Een voorstel voor bronbelasting op licentierechten door dezelfde wetenschappers van de Uni van Mannheim:
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/internationale-konzerne-ein-konzept-gegen-aggressive-steuergestalter-12310530.html
  Amerikanen niet gecharmeerd.

 6. King Billy 7 september 2013 om 21:34

  Commentaren op de G20 komen los.
  De burger wordt nog transparanter gemaakt. Naast de NSA nu ook een wereldomvattende database voor belastingaangiften van burgers. Beheerd door de OECD. Van democratische controle geen sprake.
  http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/09/07/g-20-gipfel-beschliesst-globalen-zugriff-auf-die-vermoegen-der-buerger/
  „Die technischen Modalitäten eines effektiven, automatischen Austauschs sollen bis spätestens Mitte 2014 parallel finalisiert werden. Wir erwarten, dass wir Ende 2015 mit dem automatischen Austausch der Informationen über Steuer-Angelegenheiten zum Ende des Jahres 2015 beginnen werden. Wir ersuchen das Globale Forum (der OECD, Anm. d. Red.), einen Mechanismus zur Überprüfung und Kontrolle der Implementierung des neuen globalen Standards zum automatischen Austausch von Informationen zu errichten.“

 7. King Billy 12 oktober 2013 om 00:04

  Google onttrekt 8.8 miljard euro aan belastingheffing dankzij €uropese belastingoases Ierland en Nederland.
  „Um zusätzlich Quellensteuer in Irland zu vermeiden leitet Google das Geld allerdings nicht direkt nach Bermuda. Das Geld nimmt einen Umweg über die Niederlande, wo eine weitere Google-Tochtergesellschaft zwischengeschaltet ist – das „Dutch Sandwich“.“
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/recht-steuern/legale-umgehungsmethode-google-verschiebt-fuer-steuertrick-milliarden-nach-bermuda-12613798.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: