KING BILLY's REPUBLIC

For whatever it's worth

“Het Europees Parlement is een pretparlement”

citeert de TAZ de Duitse journalist, politicus en satiricus Martin Sonneborn die voor die PARTEI  “internationale mogelijkheden” ziet en gaat deelnemen aan de Europese verkiezingen nadat het Duitse Constitutionele Hof met 5-3 stemmen de drie procent kiesdrempel naar het rijk der fabelen verwees. Die PARTEI was mede-aanklager tegen de drie procent kiesdrempel en heeft volgens de homepage ruim voldoende handtekeningen verzameld om mee te doen aan de Europese verkiezingen. Eerder besloot de Duitse Bondsdag na protesten de vijf procent kiesdrempel te verlagen tot drie procent. Tijdens de Europese verkiezingen in 2009 met een vijf procent kiesdrempel verdwenen 2.8 miljoen stemmen “onder tafel.”

Sonneborn in de Süddeutsche Zeitung, “We zullen maandelijks terugtreden.”  Die PARTEI komt met 60 kandidaten, welke ieder een maand zitting nemen in het Europees Parlement gedurende de vijfjarige zittingstermijn van het Europees Parlement. Tussentijdse herverkiezingen zijn nagenoeg uitgesloten, zodat iedere kandidaat derhalve is verzekerd van een maand deelname aan de werkzaamheden, aan de treinreizen tussen tussen Brussel en Straatsburg v.v. en aan de recesperioden van het Europees Parlement.

Afgaande op het aantal stemmen tijdens de landelijke Bondsdagverkiezingen in september 2013 op Die PARTEI  -“Das Bier entscheidet”, een satirische persiflage op de verkiezingsleus “das WIR entscheidet” van de SPD- ligt tenminste één Europese parlementszetel in het verschiet.

Het Duitse Constitutionele Hof motiveerde haar uitspraak onder andere op de overweging dat van ‘disfunctioneren’ door het Europees Parlement geen sprake is. Bovendien hanteren zeventien andere lidstaten geen kiesdrempel. De traditionele Duitse traditionele politieke partijen, momenteel met 97 zetels vertegenwoordigd in het 736-koppige parlement, moeten naar schatting rekening houden met een zetelverlies van acht zetels aan de kleine politieke partijen. Waaronder de Piratenpartij, Die Freiheit partij en helaas, geen misverstand, de donkere keerzijde van een democratische medaille, de NPD.

Ware sprake geweest van ‘disfunctioneren’ door het Europees Parlement, had het Duitse Hof mogelijkerwijze anders beslist. Voor landelijke verkiezingen in Duitsland geldt om deze redenen een kiesdrempel van vijf procent. Momenteel zijn 162 politieke partijen vertegenwoordigd -verenigd in zeven blokken- in het Europees Parlement, dat weliswaar ‘mede-wetmaker’ is, maar niet over de klassieke competenties beschikt , welke een parlement in een democratisch parlementair staatsbestel ten deel vallen.

Op de vraag (TAZ) bij welke partij of welk blok Die Partei gaat aansluiten, antwoordde Sonneborn, “Er zijn zoveel imbecielen (Schwachköpfe) die voor Europa zijn en zoveel imbecielen die tegen Europa zijn, dat we nog helemaal niet weten waar we staan.”

Dat (het Europees Parlement) is ook een hoger niveau van een pretparlement indien men de richtlijnen voor de dikte van pizzadeeg en voor oliekannetjes op tafels in beschouwing neemt. Ik geloof dat wij daarin goed passen.” (SDZ)

-o-o-o-

Plaatje: Schermsnip homepage Die Partei.

Advertentie

8 Reacties op ““Het Europees Parlement is een pretparlement”

 1. richardkamp 27 februari 2014 om 17:50

  Dries van Agt over de EU parlementariers ‘luiaards, nonvaleurs en nog wat, dat woord ben ik even vergeten.
  En stel volstrekte dwazen, dat geen enkel contact heeft met de mensen die zij zouden moeten vertegenwoordigen.
  Er zullen onder diegenen die tegen de EU zijn best Schwachköpfe zijn, helaas is het zo dat slachtoffers er nooit door propaganda van kunnen worden overtuigd dat ze geen slachtoffer zijn.

 2. Aad Verbaast 27 februari 2014 om 18:40

  Het echte kwaad zit natuurlijk bij die lui die niet gekozen zijn, wel claimen dat zij altijd gekozen zijn, en vervolgens beleid maken waar vervolgens een EP slechts ten dele aan de kantlijn mag meekijken. Moet ik namen noemen? 🙄

 3. Arjan Fernhout 27 februari 2014 om 20:48

  Dus jij ziet Europa liever als een ‘Bundesrepublik,’ maar dan zonder ordoliberalisme a la Merkel? ‘Bunde’ als cultureel-economische eenheid wat hooguit in een enkel geval overeenkomt met ‘land.’ Zonder centrale sturing via o.a. het International Institute of Finance dat machtiger is dan de verzamelde dwingende ‘opus moderandi’ van EU-regeringsleiders die ‘Brussel’ vervolgens als bliksemafleider misbruiken? En uiteraard is het IIF weer bezig om die regeringsleiders te instrueren hoe men ‘Griekenland-scenario’s’ moet oplossen. In dit geweld kan het EP nauwelijks iets anders zijn dan een pretparlement. Als expert in de ‘verschijnselen’ vraag ik van jou een ‘idee.’

 4. King Billy 28 februari 2014 om 00:41

  @Aad Verbaast, =Moet ik namen Noemen?= Volgaarne! de reactieruimte is geduldg en grootmoedig.

 5. King Billy 28 februari 2014 om 00:48

  Maar bewijst de komst van Die Partei in het EP dan niet, dat de EU niet helemáál alternatefloos is? Indien dit begrip in politieke zin in Nederlad nog niet is doorgedrongen, Google eens op ‘alternativlos’ bij Wiki.

 6. richardkamp 28 februari 2014 om 12:18

  Het derde woord was ‘ijdeltuiten’.
  Wat er mis is met de EU is de euro en het idee van een Europese staat.
  Dat de euro niet kon werken werd voor invoering voorspeld door een 70tal Nederlandse economen die nu hun mond niet lijken te durven opendoen.
  http://www.sdnl.nl/emu-1.htm
  Een Europese staat kan er niet zijn omdat er geen Europees volk is, dat Grieken Duitsers worden, of omgekeerd, ik zie het niet gebeuren.
  Helaas slaat het monster EU z’n klauwen steeds verder uit, en komen de establishment politici steeds verder van hun kiezers af te staan.
  Ze jammeren nu wel over de verwachte opkomst van 42 %, maar lijken niet te begrijpen dat ze die zelf hebben veroorzaakt.

 7. King Billy 1 augustus 2014 om 19:52

  Relocating the Strasbourg seat to Brussels would cut costs even more, saving an estimated €2.5 billion in the next 50 years. That amounts to €113.8 million per year, the Court of Auditors calculated.
  But the fact that Strasbourg and Brussels, are seats of the European Parliament is laid down in the EU Treaties. Only the Council of Ministers can change this and only in unanimity.
  Häfner no longer wanted to put up with this situation. Not only is this a “pointless, expensive and environmentally harmful waste of time and money that considerably hinders the MEPs’ productiveness and efficiency,” he complained at the time. The status quo also affects “Europe’s capacity for reform” in its entirety.
  This makes it a “central issue of European democracy”, he pointed out. Häfner’s report was met with 73% support in the plenary, as MEPs made it clear they would like to put an end to the commuting headache.
  http://www.euractiv.com/sections/future-eu/auditors-put-price-tag-eu-parliament-travelling-circus-303846

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: