KING BILLY's REPUBLIC

For whatever it's worth

De Krim op ramkoers. ‘Sotchi’ aan de Zwarte Zee is voorbij.

Bekijk de video hier

Wederom sabel- en wapengekletter op de Krim met een gevaarlijk karakter. Ook op langere termijn. Nationalisme en “White Army, Black Baron” marsmuziek schalt overal op de Krim: “From the Taiga to the British waters, Crimea will never surrender. The Red Army is the strongest”.  Turken, tsaren, Engelsen, Fransen, Duitsers, Amerikanen, NATO, go home”, was en is de boodschap van dit lied.

Gebeurtenissen volgen zich in een sneltreinvaart op. De woordvoerder van Van Rompuy komt met een uiterst zeldzaam persbericht, een ‘terse statement’. Het gebruikelijke gejubel over de EU blijft achterwege. Over de Krim geen enkel woord.

President Herman Van Rompuy had a phone conversation this afternoon with the President of Russia, Vladimir Putin.

The main topic was Ukraine. The Presidents discussed the financial and security situation in the country.

Dat is het dan voor de kleine, gewone burger.  Kunnen de gewone burger in Europa nog rustig slapen? Of moeten zij straks weer de portemonnee trekken? Heeft niemand dit probleem zien aankomen na drie jaar onderhandelen?  Ook de EU met haar geopolitieke expansiedrift in deze regio heeft hier een smoking gun in handen. Al was het slechts omdat het probleem ‘De Krim’ onvoldoende werd gecommuniceerd.  Gerelateerd:  05/05/2012: https://koningbilly.wordpress.com/2012/05/05/sabelgekletter-in-europa/

Geschiedenis  herhaalt zich niet, maar doet er toe. Geschiedenis verplicht. De Krim, een autonome republiek met een eigen parlement in de staat Oekraine, is een peperdure brug te ver voor ‘Brussel’. West-Europese burgers mogen daarmee niet wéér worden opgezadeld.

Wordt vervolgd…

Advertentie

19 Reacties op “De Krim op ramkoers. ‘Sotchi’ aan de Zwarte Zee is voorbij.

 1. rachardkemp 1 maart 2014 om 09:51

  Wat niet de begrijpen is is dat mannetjes als Verhofstadt, nadat Putin de poot stijf had gehouden over Syrië en Iran, dacht dat Putin de Ukraine, en zeker de Krim, zo zou laten weggaan.

 2. Aad Verbaast 1 maart 2014 om 10:09

  Is Oekraïne een soeverein land? Men zegt van wel, maar betekent dat dan ook: handen er van af?
  Geen touw meer aan vast te knopen.

 3. Aad Verbaast 1 maart 2014 om 10:15

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3605412/2014/03/01/Obama-Rusland-zal-prijs-betalen-voor-inval-Krim.dhtml
  == De nieuwe premier van de Krim, Sergej Aksenov, heeft de Russische president Vladimir Poetin om hulp gevraagd. Aksenov wil dat Poetin helpt de situatie te kalmeren. ==

 4. Aad Verbaast 1 maart 2014 om 11:48

  http://www.nu.nl/buitenland/3715129/aanval-regionale-ministerie-krim.html
  == Het toont volgens Moskou “dat belangrijke politieke kringen in Kiev de Krim willen destabiliseren”. ==
  Moskou vindt die politieke kringen in ieder geval “belangrijk”..

 5. King Billy 1 maart 2014 om 13:54

  Bij alle betrokkenen nergens een indicatie te bespeuren dat de politieke situatie in rustiger vaarwater wordt geleid. Het tegendeel gebeurt. De scherpe kanten worden worden verder aangescherpt. Over en weer een oplopende spiraal van dreigementen, boycot G8 in Sotchi, Europees Parlement totaal naief, maakt zichzelf belachelijk met een toetreding van de Oekraine tot de EU. Waar en wanneer is dit alles eerder gebeurd? De terugkoppeling is snel te maken met de analoge politieke processen biinen een kader van analoge geopolitieke verhoudingen.
  Wordt straks de verhoogde gasprijs bij de burgers gelegd? De Krim moet de EU en KIev zowiezo vergeten. Zelfs over Putin’s politieke dead body.

 6. Arjan Fernhout 1 maart 2014 om 17:37

  @King Billy
  Ik las je reactie onder het stuk van Paul Brill’s ‘Het is Poetin die straks met de meeste brokstukken blijft zitten’ in de Volkskrant. Het is dus wel het westen die brokken heeft gemaakt. Mijn reactie werd doodleuk weg gemodereerd:

  = Het hele gedoe is vorig jaar november begonnen vanuit de EU door de democratisch gekozen regering van Oekraïne voor het blok te zetten: men moest kiezen tussen economische relaties met de EU óf Rusland. Bovendien stond er in het voorgestelde verdrag een clausule over militaire samenwerking met de NATO. Kan het nog achterlijker? Vervolgens kwam er een oproer geleid door zeer duistere figuren. Zie Max Blumenthal’s ‘Is the US backing neo-Nazis in Ukraine?’ in Salon: http://tinyurl.com/mdpcmzs =

  Hier nog een extra uitleg van prof. Stephen Cohen bij Democracy now!
  (beginnend bij 8:28, hoewel de hele video interessant is):

  Met Putin heb ik niks, maar opgeteld viel zo’n actie om de belangen van Rusland te verdedigen bijna van tevoren uit te rekenen.

 7. Arjan Fernhout 1 maart 2014 om 18:16

  Spambak, King Billy
  Gezien

 8. Aad Verbaast 1 maart 2014 om 18:29

  “wordt vervolgd” schreef je. Je kan er wel een liveblog van maken:
  http://www.nrc.nl/nieuws/2014/03/01/poetin-vraagt-parlement-goedkeuring-voor-ingrijpen-in-oekraine/
  == Russisch parlement unaniem akkoord met ingrijpen op Krim ==

 9. Virginie 2 maart 2014 om 00:41

  Ik zou me wel aan willen melden als Florence Nightingale.
  Ik ben reuze handig, kan tegen bloed, niet bang uitgevallen
  lichte tendens voor heldendom
  kapjes hebben mijn voorkeur.

 10. King Billy 2 maart 2014 om 00:52

  Ach, de Volkskrant en moddereren. De tweede ‘d’ is geen verschrijving. Slechts zelden worden mijn reakties niet weggemodereerd. In de FAZ, met scherpere commentaren, worden mijn reakties in 90% van de keren dat ik reageer, geaccepteerd. Soms betrap ik me bij de Volkskrant op zelfcensuur in de hoop dat reakties worden geaccepteerd.
  @ Arjan ferhout. De EU had in feite de ‘Griekenland’ blauwdruk al klaarliggen. En waarom moet per se in Vilnius de overeenkomst worden getekend? Voor Rusland’s eer zout in een open wonde. Strategisch zijn domme fouten gemaakt. Vanavond was Assenborn, Luxemburg’s MvBZ, te gast in een ‘Europa’ spelprogramma van de ARD. Hij fileerde in een paar rake zinnen de Europese Commissie en de gevoerde koers tot op het bot.
  En wat moeten we met een ongekozen Barroso, die trots meldde dat hij van een interim-minister de verzekering kreeg dat het Russisch als tweede taal niet wordt verboden? Lees voor de grap de commentaren en het artikel: http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/krim-krise-ukraine-verzichtet-auf-umstrittenes-sprachengesetz-12826788.html.
  Ukraine wordt opgedeeld, Putin laat de Krim nooit vallen, dat is zijn toegang via de Turkse Dardanellen en de Bosporus tot de Middellandse Zee.
  Gas en olie als wapen gaan de Europese burgers en economie straks voelen in hun achterzak.

 11. King Billy 3 maart 2014 om 14:53

  The Hague Invasion Acht: http://en.wikipedia.org/wiki/American_Service-Members%27_Protection_Act
  “The Act also prohibits U.S. military aid to countries that are party to the Court. However, exceptions are allowed for aid to NATO members, major non-NATO allies, Taiwan, and countries which have entered into “Article 98 agreements”, agreeing not to hand over U.S. nationals to the Court. The President may waive this prohibition if he determines that to do so is “important to the national interest of the United States”.
  Ukraine behoort niet tot “major non-NATO members”. De Verdragen, welke de EU met Ukraine wilde afsluiten, hadden van Oekraine een „major non-Nato ally“ gemaakt.
  Waarmee ‘military aid’ van Amerika was gefaciliteerd.

 12. King Billy 8 maart 2014 om 18:33

  Open Brief in Tagesspiegel van 34 in Duitsland wonende Oekraiense kunstenaars, publicisten, musici, auteurs aan Putin:
  http://www.tagesspiegel.de/politik/offener-brief-an-putin-wir-duerfen-einen-brudermord-nicht-zulassen/9588076.html
  „Wladimir Wladimirowitsch, ein russisches Sprichwort besagt: Liebe duldet keinen Zwang. Die Ukraine kann nicht mit Hilfe von Panzern nach Eurasien geführt werden.“

  Duits parlementslid wil boycot WK voetbal 2018.
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/wirtschaftspolitik/sanktionen-gegen-russland-die-fussball-wm-2018-wegnehmen-12836770.html

 13. King Billy 10 maart 2014 om 22:39

  Een wat ander benadering dan de EU, die het associatie verdrag aan de NATO koppelt:

  Brzezinski: “Putin will die Sowjetunion wiederaufbauen”

  „Denn wir wollen keine einseitige Beziehung mit der Ukraine. Das Land braucht Hilfe, das Land braucht Stabilität, und sowohl wir als auch Russland können das gemeinsam erreichen. Gleichzeitig könnten wir den Russen versichern, dass es nicht unser Ziel ist, die Ukraine in die NATO zu locken, was Russland als militärische Bedrohung ansehen könnte. Übrigens will ein Großteil der Ukrainer überhaupt nicht in die NATO, aber sie wollen unabhängig sein. Das passt gut zur politischen Realität. Gleichzeitig müssen wir Putin auf eine ruhige, sachliche Art, die ihn nicht demütigt, klarmachen, dass es Konsequenzen haben wird, wenn er nicht bereit ist, seinen Standpunkt zu verlassen, wenn er die Ukraine weiter bedroht:“

  http://de.euronews.com/2014/03/07/brzezinski-putin-will-die-sowjetunion-wiederaufbauen/

 14. King Billy 11 maart 2014 om 00:43

  Wat speelt op de geo-Realpolitieke achtergrond in het conflict over Oekraine binnen het energie arme Europa? Gas vanuit de Kaspische Zee.
  Vanuit Azerbeidjan naar Georgie met een afsplitsing naar de Krim en mainland Oost-Ukraine en vervolgens naar Bulgarije, Roemenie, Servie. Bosnie-Herzegowina, Croatie en Oostenrijk met aansluiting op het Rijn-Main-Donau kanaal. Deze pijplijnen kunnen/moeten verder aangesloten worden op bestaande pijplijnen naar Hongarije en Polen. Over het medegebruik van deze laatste pijplijnen, waar nu Gazprom gas doorvloeit, heeft Brussel een hoogoplopend conflict met Gazprom.

  Een tweede pijpijn die zich afsplitst in Georgie loopt via Turkije, Griekenland, Albanie naar Italie. Brussel is inmiddels druk bezig Georgie en Azerbeidjan ook aan de EU te koppelen,.Van Rompuy was recent op bezoek.

  Verder heeft Januvchenko een eerdere overeenkomst, onder Timochenko tot stand gekomen, Kiev aan de NATO te binden, ontbonden en het contract voor de Zwarte Zee vloot dat in 2017zou aflopen, verlengd tot 2047 voor de huisvesting van een relatief verouderde Zwarte Zee vloot, die qua aantal schepen en uitrusting is gebonden aan een overeenkomst met de NATO. NATO insiders spreken van een ‚knevel verdrag‘. En Frankrijk levert drie nieuwe fregatten aan deze vloot.

  Met duidelijke kaart over de route’s van de nieuwe en bestaande pijplijnen.
  http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/krim-krise-angst-vor-spaltung-der-ukraine-12837819.html

 15. Camila 11 maart 2014 om 06:20

  I appreciate you sharing this article.Much thanks again.

 16. King Billy 11 maart 2014 om 15:35

  Hoever is Putin bereid te gaan?

  Rusland en pijplijnen

  “Russia has an economic and political interest in controlling all pipeline projects in the post-Soviet region; therefore Azerbaijan’s diversification policy is a challenge to Moscow. The key foreign policy project of Vladimir Putin’s third term is the integration of post-Soviet states into a Eurasian Economic Union.”

  https://dgap.org/de/think-tank/publikationen/dgapkompakt/energietransport-im-suedlichen-kaukasus

  DGAP is Deutsche Gesellschaft für Außenländische Politik, Robert Bosch stichting. Adviseurs Bondsregering. Leveren OSCE waarnemers.

  Klik in de website de link naar het PDF document aan. Engels.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: