KING BILLY's REPUBLIC

For whatever it's worth

Jean-Claude Juncker 1998, gesjoemel met het Verdrag van Maastricht.

 

De euro moest nog geboren worden, de ECB nog opgericht worden, reeds begon het gesjoemel met de bepalingen van het Verdrag van Maastricht. Hoofdrolspelers zijn Juncker, Chirac, Kohl en de toenmalige President van de Europese Commissie, Santer. Met een bijrol voor Duisenberg en Trichet, de eersten en tweede President van de ECB, waar er eigenlijk over de zittingsperioden van Duisenberg en Trichet maar één President van de ECB had mogen zijn.

Volgens het Verdrag van Maastricht wordt de President van de Europese Centrale Bank, die over de stabiliteit van de euro moet waken, voor een periode van acht jaar benoemd. Deze regeling moet voorkomen dat de President van de ECB onder politieke politiek druk wordt gezet, derhalve de onafhankelijkheid van de ECB kan waarborgen…

Nog voordat de ECB überhaupt is opgericht, verzint Juncker een truc om in de komende acht jaar stuivertje te wisselen tussen Duisenberg en Trichet om een potentieel conflict tussen Frankrijk en Duitsland te voorkomen. Er wordt een bepaling opgenomen dat de leeftijdsgrens maximaal 67 jaar mag zijn. Duisenberg treedt na  vier jaar op 67-jarige leeftijd af, de Fransman Trichet volgt hem vervolgens op.

Tevens werd de huidige kandidaat voor het voorzitterschap van het Europees Parlement, lijsttrekker Jean-Claude Juncker, destijds gevraagd om President van de Europese Commissie te worden. Hij weigerde. Hij wilde premier van Luxemburg blijven, dat hem het recht gaf op een zetel in de Europese Raad, de wetgever van de EU;  “Daar kan ik vrijer bewegen“.

Jean-Claude Juncker, nmmmer op z’n mondje gevallen, tijdens een vraaggesprek in de Frankfurter Allgemeine, 20 mei 2014, op de vraag wat hij al eerste gaat doen, indien hij de functie van Barosso overneemt, welke Juncker in 1998 weigerde: “eerst maar eens slapen.”

Klik hier hoe Juncker een elegante oplossing vond voor de benoemingen van Duisenberg en Trichet en een conflict  voorkwam tussen Duitsland en Frankrijk omdat de ECB in Duitsland werd gevestigd, in ruil waarvoor Frankrijk Trichet aan het roer van de ECB wilde.

-o-o-o-

 

Advertentie

4 Reacties op “Jean-Claude Juncker 1998, gesjoemel met het Verdrag van Maastricht.

  1. fulpsvalstar 21 mei 2014 om 10:58

    Ik vind het eerder slim opereren dan sjoemelen.

  2. Aad Verbaast 21 mei 2014 om 18:03

    Ik had begrepen dat het stuivertje wisselen tussen Duisenberg en Trichet ook ingegeven was doordat men er niet uitkwam wie het moest worden. Dan maar een compromis: eerst de een voor een kortere periode, dan de ander.
    Feit blijft dat gebruik werd gemaakt van een oude wet in de polletiek: eerst de poppetjes, dan denken over het beleid. Over dat laatste zijn ze het nog steeds niet eens.

  3. King Billy 21 mei 2014 om 18:43

    @fulpsvalstar. De acht jaar is er niet voor niets. Duisenberg was een zuinig stabiliteitskanon, Trichet een losse teugel rijder.

  4. King Billy 21 mei 2014 om 21:39

    @Aad Verbaast. Duitslan kreeg de zetel van de ECB, Frankrijk wilde de President van de ECB, maar Frankrijk had al Straatsburg. Andere regeringsleiders vertrouwden Trichet niet met zijn eerdere Franse geldpolitiek, met als resultaat dat politieke comprommissen weer eens voorrang hebben op principes vastgelegd in een verdrag terwijl de euro en de ECB nog niet eens waren geboren. Precedentwerking óf een voorbode hoe met het eurosysteem wordt omgesprongen? Duisenberg en Trichet waren tegenpolen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: