KING BILLY's REPUBLIC

For whatever it's worth

WK Voetbal 2014 voor de laatste keer à la FIFA?

Wat gebeurt indien in Brazilië tijdens het allerduurste wereldkampioenschap voetbal onder een twijfelachtig gesternte chaos uitbreekt en Brazilië het wereldkampioenschap aan haar duur betaalde neus voorbij ziet gaan?

In 2018 vindt het WK voetbal  in het pseudo-democratische Rusland plaats, in 2022 in het autoritair geregeerde Quatar. Beide landen strooien met geld, veel geld, mede vanwege de eisen die de FIFA stelt. Critici worden de mond gesnoerd, protesten worden vakkundig onderdrukt en van sociale media afgesneden. De gang van zaken rondom de Olympische Spelen in Sotchi zijn exemplarisch, waar de Olympische schaatsbaan nu wordt geïntegreerd in de infrastructuur voor Ecclestone’s Formule-1 races.

Brazilië, Rusland en Dakar zetten in dit verband om sociaal-economische en politieke redenen de toon voor noodzakelijke hervormingen van wereldomvattende sportorganisaties. De door het huidige FIFA bestuur aangezwengelde hervormingen onder het mom van het door nationale voetbalbonden gelegitimeerde ‘Mea Culpa’ beleid met Sepp Blatter als symbool, zijn een aanfluiting. Vergelijkbaar met een autonome scheidsrechter, die laat doorspelen wanneer op de tribunes een slagveld plaatsvindt. Het autoritaire systeem van de FIFA, gekenmerkt door totale controle, corruptie en veronachtzaming van culturele en sociale aspecten is niet langer aanvaardbaar.

Wanneer de FIFA, die als een koloniale macht landen binnenrolt, regels verordonneert en het WK Voetbal zoals men deze nu kent, van het toneel verdwijnen, blijft de voetbal in alle uithoeken van de wereld gewoon doorrollen. Bij honderdduizenden verenigingen, op pleinen, in parken en in straten, op stoffige zandvlaktes, in kooien tussen woontorens, op kleine veldjes en in stadions. Zo simpel is het, as simple as pie, simple comme bonjour.

Voor degenen, die perse een gokje willen wagen, in 2006 en 2010 werden de duurste teams, Italie en Spanje, wereldkampioen. Hetzelfde patroon was zichtbaar tijdens de Europese Voetbal kampioenschappen in 2008 en 2012, welke Spanje won. Zo ook bij Europese Liga finales, waar gedurende de laatste twaalf jaar in negen van de twaalf finales het team met de grootste transferwaarde won.

Een ander opmerkelijk fenomeen is dat min of meer voetbaltechnisch gelijkwaardige teams in rode shirts opvallend vaak winnen. Men hoeft slechts herinneringen op te roepen aan de legendarische wedstrijden tussen Nederland en Portugal.

Dat na de eerste aftrap het beste team uiteindelijk de nieuwe wereldkampioen mag worden…

 -0-0-0-

Statistiek: cijfers ontleend aan “Geld wird Siegen”, Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, Nr. 23, 8 juni 2014.

 

 

 

 

 

 

Advertentie

11 Reacties op “WK Voetbal 2014 voor de laatste keer à la FIFA?

 1. Roberto la Verita 11 juni 2014 om 12:51

  In 2018 vindt het WK voetbal in het pseudo-democratische Rusland plaats.
  ===================================================
  Waar wil je het dan houden?
  In het pseudo-democratische Nederland?
  Roberto

 2. King Billy 11 juni 2014 om 14:37

  @Roberta la Verita. Het gaat er niet om wáár zo’n toernooi plaatsvindt, maar de wijze waarop dit wordt gefinancierd en georganiseerd. Nu drukken nagenoeg alle lasten op één land, terwijl de FIFA er belastingvrij miljarden aan verdient.

 3. Roberto la Verita 11 juni 2014 om 16:53

  King Billy,
  Daar ging het mij niet om, het ging mij om je schrijven “pseudo democratische Rusland”, want ook onze democratie kan nog wel wat verbeteringen gebruiken.
  Buiten dat Brazilië misschien de WK zal winnen, zal er verder niets verdiend worden, alsof ze het geld niet beter kunnen besteden, en dat geld ook voor Rusland in de toekomst.
  Roberto

 4. Aad Verbaast 15 juni 2014 om 11:04

  Total gekte rond deze uiterst merkwaardige sport. Waar miljarden miljarden mensen gek kunnen maken.
  Juichpakken al na 1 wedstrijd totaal versleten.
  Opvallend: als Nederland totaal verrassend met 5-1 van Spanje wint hoor je hier niemand over meer praten over matchfixing.

 5. King Billy 15 juni 2014 om 18:53

  Die matchfixink komt eraan Brazilie is in de volgende ronde de tegenstander van Nederland of Spanje.

 6. Aad Verbaast 15 juni 2014 om 18:57

  Ik heb toch iemand gevonden die over matchfixing is begonnen. Of beter gezegd: geëindigd: http://www.nrc.nl/youp/2014/06/14/op-schiphol/

 7. Emigrant 22 juni 2014 om 12:59

  Hier in mijn Duitse woonplaats valt me op dat het enthousiasme onder de bevolking aanzienlijk minder is dan bij vorige gelegenheden. Misschien is men toch een beetje voetbalmoe, en wie gaat er weken lang naar de televisie kijken?

 8. King Billy 22 juni 2014 om 17:36

  @Emigrant. Hetzelfde hier, de uitbundigheid tijdens het EK in 2012 ontbreekt. Het ‘Hoeneß’ effect, tijdverschil, FIFA en ‘Sotchi’ perikelen, de protesten en de agressieve mediareclame eisen ongetwijfeld hun tol bij de overvoerde consumenten.

 9. blutch1 26 juni 2014 om 10:03

  Hihi, Uruguay en Costa Rica staan er niet eens op en Spanje ligt er al uit. Overigens Engeland en Italië ook.

 10. King Billy 26 juni 2014 om 11:10

  @Blutch1. 25% van de oorspronkelijke immigranten zijn afkomstig uit Italie en in 2012 stond Uruquay second best op de FIFA ranglijst.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Uruguay#Sport

 11. Leila K. 30 december 2014 om 14:20

  Blijkbaar winnen spelers in rode shirts sowieso vaker in alle sporten. Iets met rood is aggresiever

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: