KING BILLY's REPUBLIC

For whatever it's worth

Juli – augustus 1914, 2014. Saudade naar illusies?

30 juli 1914 mobiliseerde Tsaar Nicholas zijn leger, de volgende stap naar WW1. Precies 100 jaar later besluit de EU economische wapens af te vuren.

Het associatieverdrag met  Oekraïne was en is voor Washington een politieke stok om de hond mee te slaan. De EU belandde gedurende acht jaar moeizame onderhandelingen over dit verdrag stap voor stap in een politiek Wespennest, waar geen uitweg is zonder politiek gezichtsverlies. Barroso’s Ultimatum op 25 februari 2013 was een diplomatieke fout. Een rode lijn werd overschreden.

Moskou, onder leiding van Poetin, weet dit alles schaamteloos als geen ander optimaal uit te buiten. Ondertussen stapelen zich gebeurtenissen in een culminerend, onheilvoorspellend, versneld tempo op.

Steinmeier zoekt, niet zonder medeweten van Merkel, stelselmatig een politieke uitweg en stelt daarmee het buitenlands beleid van de EU voorzichtig ter discussie. Dat is goed, omdat het huidige buitenlandse beleid van de EU geen grootschalige proxy war op Europese bodem waard is. Bovendien heeft de EU intern en extern op tal van andere fronten met meer dan voldoende andere problemen te kampen.

Niet alleen sancties vormen uiteindelijk het resultaat van politiek beleid…  Saudade naar betere tijden is inmiddels ten grave gedragen.

 

 

 

Advertentie

3 Reacties op “Juli – augustus 1914, 2014. Saudade naar illusies?

 1. Aad Verbaast 5 augustus 2014 om 08:56

  Goed gevonden die Saudade.
  In een hang om leiderschap te laten zien (en wie heeft dat niet) wordt door deze en gene weer een klassiek (ook saudade) instrument uit de kast getrokken: het creëren van een vijandsbeeld.
  Na de beëindiging van de koude oorlog was het natuurlijk maar behelpen op dat vlak.

  Bush probeerde het nog even met Irak, Afghanistan, Axis of Evil, War on Terror en zo, maar heeft tot niets geleid. Dat moet beter kunnen!

 2. blutch1 5 augustus 2014 om 13:21

  Mij lijkt dat de saudade naar betere tijden juist tot leven is gekomen. https://www.youtube.com/watch?v=kMApZHoh2GQ
  Zeker Barroso had dat woord moeten kennen.
  Een buitenlandse vijand is altijd handig op het moment dat je het binnenlands verpest hebt.
  Wat dat betreft is dit een logisch gevolg, wat Rutte toch had moeten weten als hij tijdens zijn studie had opgelet. Als hij niet dom is dan moet ik helaas concluderen dat het blijkbaar goed uitkomt.

 3. King Billy 6 augustus 2014 om 07:38

  @Aad Verbaast en @Blutch1. De politiek slaat Poetin en zijn getrouwen met sancties om de oren, reisverboden, rekeningen worden geblokkeerd, inkopen mag niet meer, maar hij moet ons wel gas en olie blijven leveren, terwijl Poetin met Hitler wordt vergeleken. On top of komt Anders Fogh Rasmussen met eisen dat Poetin duidelijke stappen tot de-escalatie moet ondernemen.
  Men hoeft geen relatietherapeut te zijn om te constateren dat dit tot een definitieve scheiding uitloopt.
  Een en ander had men reeds in 2000 kunnen zien aankomen, toen Poetin persoonlijk het nieuwe Russische volkslied goedkeurde. Een Russische Fado over Saudade naar de goede oude Russische tijden.
  http://en.wikipedia.org/wiki/National_Anthem_of_Russia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: