KING BILLY's REPUBLIC

For whatever it's worth

Eurostress en Balanstests, Bankentoezicht en Bankenunie.

 

Na de stresstests neemt de ECB het bankentoezicht over van negentien centrale banken, die al of of niet milder de balansen van banken in hun land beoordeelden.  Dat is goed. Echter…

Een deflatiescenario, waar banken, beleggers, staten, regeringen, spaarders, pensioenfondsen, investeringsfondsen, etc., met ‘zware haircuts’ worden geconfronteerd, is niet doorgespeeld. Bovendien, het verschil in de ‘kwaliteit’ van giraal, digitaal euro eenheidsgeld in de onderling sterk verschillende eurolanden wordt met deze maatregelen niet weggenomen.

Geen beter voorbeeld dan Griekenland en Cyprus. Giraal, digitaal geld werd overgeheveld naar landen waar het zekerder was. Eenheidsbankbiljetten moesten ingevlogen worden om onvoldoende afgedekt digitaal geld te converteren. Kapitaalsverkeerscontrole werd ingesteld om de vlucht van digitaal geld te voorkomen.

Weliswaar zijn de stresstests, centraal toezicht door de ECB en een Bankenunie een stap voorwaarts, maar de kern van het probleem dat in negentien eurolanden een eenheidsmunt op deze wijze niet kan functioneren, blijft om een aantal redenen bestaan.

Uitdijende investeringsfondsen, waaronder hedgefondsen, de zgn. ‘schaduwbanken’, waren niet onderworpen aan de stresstest en vallen niet onder Bankentoezicht en de Bankenunie. Deze fondsen maakten in 2012 303 procent van het BNP in de eurozone uit. Wereldwijd opererende hedgefondsen, dat kan ver gaan. Weerstand oproepende frackingactiviteiten en aansprakelijkheid uitbesteden, de concessies verhandelen.

Evenzo ondermijnen staatsschulden en het negeren van het in het Verdrag van Lissabon volkenrechtelijk vastgelegde Fiscaal Pact en politieke instabiliteit het vertrouwen in de EU en de eurozone.

Alle redenen om aan te nemen dat het politieke optimisme en mooie woorden binnen de kortste tijd voor de zoveelste keer verdampen. Dan resten weer de bekende lastige vragen:

Hoe was het mogelijk dat 16 jaar nodig was om te erkennen dat de produktie van digitaal, giraal eenheidsgeld door banken in de EMU onder eenduidige voorwaarden en centraal toezicht moet plaatsvinden?

Hoe was het mogelijk dat na het failliet van Lehman Brothers in september 2008 zes jaar nodig was om bankbalansen te onderzoeken?

De belangrijkste: hoe kan door banken en investeringsfondsen digitaal duurzaam eenheidsgeld geproduceerd worden in negentien onderling verschillende lidstaten met eigen regeringen bij gebrek aan één staat? After all, de EU en de eurozone zijn geen staten, maar schaduworganisaties gebaseerd op beperkende statuten, omgeven door omstandige regelgeving en tijdrovende procedures, welke in de praktijk niet nageleefd (kunnen) worden.

 

 

 

 

Advertentie

6 Reacties op “Eurostress en Balanstests, Bankentoezicht en Bankenunie.

  1. Aad Verbaast 27 oktober 2014 om 12:44

    Midden 2010 was er ook zo’n stresstest.
    == SNS Bank zegt tevreden te zijn met de uitkomst van de stresstest van de Europese toezichthouder CEBS ==
    http://www.belegger.nl/fondsen–etfs/90111/sns-bank-tevreden-met-uitkomst-stresstest.html

    Midden 2011 was er weer eentje. De vier grote banken slaagden alweer:
    http://www.dnb.nl/en/news/news-and-archive/persberichten-2011/dnb255577.jsp

    Begin 2013 (nog gen anderhalf jaar later): http://www.nrc.nl/nieuws/2013/02/01/staat-nationaliseert-sns-reaal/
    Dieselbom: ““SNS is volledig in handen gekomen van de Staat. Zonder ingrijpen zou SNS onherroepelijk failliet zijn gegaan.”

    Zegt allemaal niet zoveel dus. Nu ook weer niet.
    Draghi aan het hoofd van de tafel: ik wil dat de uitkomst van de stresstesten zodanig is dat de financiële markten niet in paniek raken, maar dat we ook niet overbodig worden. Dus laten we afspreken dat er zo’n 25 banken van de 150 niet door de stresstest komen. En zo geschiede. De staf kreeg er een jaar (!!) voor om dat voor elkaar te boksen.

    Net zoals je aangeeft: de problemen zitten veel dieper. En ze doen hun uiterste best om die nog dieper onder die spreekwoordelijke mat te vegen.

    P.S. mooi plaatje 😉

  2. blutch1 27 oktober 2014 om 13:05

    En dat allemaal omdat er zo nodig een euro moet zijn.
    Al eens uitgerekend wat dat muntje moet kosten aan toezicht, eurotoppen, ondersteuning van banken en landen? ik vrees dat een euro duurder is dan een euro.

  3. Aad Verbaast 27 oktober 2014 om 14:22

    Op deze markt is je euro een (oude) daalder waard @blutch1

  4. King Billy 27 oktober 2014 om 15:09

    @Aad Verbaast, @Blutch1. De giftige politieke cocktail van deze excercitie is vele malen groter dan het monetaire glas kan bevatten. Moet nog even uitwerken. Een ding is wel duidelijk, er moeten zoveel mogelijk banken blijven, anders hebben regeringen problemen om hun bevoorrechte obligaties te kunnen slijten. Elders is geld zat bij de schaduwbanken, die niet van staatsobligaties zijn geporteerd. Dat wordt weer systematisch redden wat er nog te redden valt. Door de politieke leiding.
    Tekenend, de stresstests maakten geen indruk, een slecht bericht uit de kokers van ‘Prof. Unsinn’ doen de beurzen prompt dalen. 0

  5. King Billy 3 november 2014 om 15:38

    Interview met Martin Hellwig, Max Planck Institut. Politiek optimisme stoelt op weinig.
    Balanscontrole belangrijker dan stresstests, 880 miljard aan dubieus onderpand. Niemand weet hoeveel meer ‚lijken in de kast‘ nog tevoorschijn komen.
    Enkele bedreigende scenario’s tijdens stresstests niet uitgerold. Teveel banken, die elkaar niet vertrouwen, waar staten oplopende staatsschulden kunnen parkeren.
    http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/wirtschaftspolitik/oekonom-martin-hellwig-die-banken-sind-immer-noch-gefaehrlich-13242486.html?printPagedArticle=true#pageIndex_2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: