KING BILLY's REPUBLIC

For whatever it's worth

Proost, hoogvliegers! Feest! Behouden vlucht en happy landing! Res Nova!

  Omlijst met dit liedje, gewoon omdat ’t zo lekker meezingt

1813 – 2013 Tweehonderd jaar Nederland en Argentinië.

Niet de Slag bij Waterloo, waar Napoleon’s lot definitief werd bezegeld, maar de bloederige volkerenslag bij Leipzig in 1813 was doorslaggevend voor het einde van Napoleon’s Europese overheersing. Met de strapatsen van Napoleon en de Slag bij Leipzig komen enige zaken, waaronder het doen en laten van stadhouder Willem V,  Koning Willem I en gebeurtenissen in Argentinië bij elkaar.

1813. Aangemoedigd door de gebeurtenissen in Frankrijk, vocht Argentinië voor haar onafhankelijkheid van Europa. De adel werd afgeschaft en in  1813 werd het Argentijnse volkslied ingevoerd. Honderd en negentien jaar vóór het omstreden ‘Wilhelmus’, dat in 1932 na veel poldergetrubbel in Nederland over de daken schalde.

1813. Het jaar, waarin de latere Koning Willem I, zoon van de voor Napoleon gevluchte opportunistische Stadhouder Willem V (lezen!), dankzij Engelse ondersteuning landde op het strand bij Scheveningen, in een  boerenwagen op het strand werd gezet en in allerijl naar Amsterdam gebracht voor installatie als ‘Souverein Vorst der Verenigde Nederlanden‘. 1 December 1813 was de datum. Formeel begint ‘200 jaar Koninkrijk’ dus vlak voor Sinterklaas.

Maar pas op 16 maart 1815 riep hij zichzelf uit tot Koning der Verenigde Nederlanden (België en delen van het huidige Nederland). Tijdens het Congres van Wenen (18. september 1814 – 9 juni 1815), waar de poet uiteindelijk werd verdeeld, verkreeg Willem I vervolgens internationale erkenning voor zijn koningsschap.

2013. Koningin Máxima. Charme en charisma. Samen met de van de musical mondiaal bekend geworden omstreden Eva (Evita) Perón, Paus Franciscus, ‘Pluisje’  Maradonna en Lionel Messi, is de voormalige bankiersvrouw Koningin Máxima -binnenkort al wuivend te bewonderen in het Nationaal Geschenk de Gouden Koets op de Derde Dinsdag in september- inmiddels wereldberoemd. Koningin Máxima, ook door de Argentijnen liefdevol in de armen gesloten als de meest geliefkoosde en beroemdste Koningin del mundo volgens de New York Times.

2013 en de toekomst. Dankzij Máxima waait waarlijk een verfrissende koninklijke wind vanuit polderend Nederland over de héle wereld.  Een duidelijk signaal dat horrorjaren, zoals 1813 en 1815 en vele jaren daarna, niet meer thuishoren in deze tijd. De opvolgers van Van Rompuy, Barroso en Schulz, met de Nobelprijs voor de Vrede op zak, middenin een constitutionele ‘Europa’ crisis, een euro crisis en een economische crisis, kunnen hun voordeel hiermee doen. Die souvereine handtekening, nietwaar? Unity in diversity. Alle Menschen werden Brüder, an Ode of Joy.

Tempus omnia vulnera sanat sed cicatrices manent quo patet orbis. Kortom, nog veel werk aan de wereldwinkel. Bij voorkeur zonder gesjoemel met allerlei cijfers en het verleden. En na 30 april volgt 1 mei. Voor velen ook een feestdag. In China zelfs drie vrije dagen. Sprookjes en wonderen zijn de wereld nog niet uit. Rex Nova, Lex Nova, Res Nova.

-o-o-o-

“Koning van een Republiek”,  schrijft Dirk Schümer in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

http://www.faz.net/aktuell/feuilleton/willem-alexanders-kroenung-koenig-der-republik-12165736.html

http://www.lanacion.com.ar/1577872-cristina-kirchner-encabeza-un-acto-junto-a-lorenzino-en-la-casa-rosada

“No nos falta nada ahora: tenemos Papa, Reina y Messi”, agregó la Presidenta, y recordó que en representación de la Argentina viajaron el vicepresidente Amado Boudou y la presidenta provisional del Senado Beatriz Rojkés de Alperovich

7 Reacties op “Proost, hoogvliegers! Feest! Behouden vlucht en happy landing! Res Nova!

 1. Marijn Krijger 30 april 2013 om 08:29

  Een geweldige muzikale omlijsting en ook twee leuke foto’s

 2. King Billy 30 april 2013 om 08:35

  Dank, graag gedaan, maar die Lex Nova, die nieuwe wet……..

 3. Aad Verbaast 30 april 2013 om 09:11

  Mooi stukkie, met hoge verbindende waarde! Hoera, hoera hoera..

 4. King Billy 30 april 2013 om 10:14

  Hape Kerkeling vol in beeld met zijn staatsbezoek in 1991. Zegt nu: De bedoeling was een interview met Beatrix, maar dat weigerde ze. Daarom is hij maar zelf naar het paleis gegaan.
  “En nu Beatrix ‘abdankt’, ik ook een beetje”.
  Draagt een ‘Maxima sjaal’, die hij al droeg tijdens haar huwelijk en uit de vitrine heeft gehaald.

 5. Selma 9 mei 2013 om 17:47

  Fraai stukje, & fraaie illustraties.
  Kun je wel, Schoppenkoning (tegen de Hartenvrouw)!

 6. King Billy 23 oktober 2013 om 21:35

  Hoog tijd voor een volkstemming over een passend Regentesselied in het geval dát…
  „Leden van de Eerste Kamer en de Tweede Kamer vormen een gezamenlijke commissie die de plenaire behandeling gaat voorbereiden van een drietal wetsvoorstellen over de benoeming van een regent en het ouderlijk gezag over de minderjarige Koning.
  Koningin Máxima
  De regering heeft aan het parlement voorgesteld om Koningin Máxima te benoemen tot regent als Koning Willem-Alexander komt te overlijden op het moment dat prinses Catharina Amalia als troonopvolgster nog minderjarig is.”
  http://www.tweedekamer.nl/nieuws/kamernieuws/newspage2370_commissie_regentschap.jsp

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: