KING BILLY's REPUBLIC

For whatever it's worth

Stofzuigen in de EU. Nu nog een 2500 Watt zuiger voor 46 cent per Watt.

 

 

Wij hebben een fout gemaakt“, citeert de Franfurter Allgemeine Zeitung europarlementariër Heide Rühle van de Groenen in het Europese Parlement, “wij hadden de Europese Commissie moeten verplichten hun werklijst ter afstemming aan ons af te geven.” De controle op de Ecodesign Richtlijn heeft het Europese Parlement en de Europese Ministerraad namelijk in goed vertrouwen teruggegeven aan de Europese Commissie.

Meer dan veertig consumenten produkten staan op het lijstje. Boilers, koel- en diepvrieskasten, bakovens, electromotoren, douchekoppen, pompen, ventilatoren, laadapparatuur; de ene na de andere gaan opduiken in de Staatscourant van de EU. Vier dagen voor de Europese verkiezingen is de beslissing over de minimumeisen aan transformatoren gevallen en werd beslist dat na een auto ongeluk -dieven opgepast!- automatisch de lokatie aan hulpdiensten moet worden doorgegeven. Over de peperdure nieuwe halogeen en LED verlichting, kwikzilvergehalte, de afvalverwerking, electrisch aangedreven voertuigen, die weer herrie moeten maken, even niet geschreven.

Stofzuigers staan nr. 17 op deze lijst. Sinds 2007 werd aan de stofzuigerrichtlijnen gewerkt. Dat is lang, volgens de voortvarende Europese Commissie, normaal duurt het vier tot vier en een half jaar jaar, maar om de juiste formule te vinden voor zuigkracht en techniek in relatie tot het aantal Watt, was lastig. Over oorverdovende collaterale herrie die deze dingen kunnen maken, is niets terug te vinden in de Richtlijn.

Sla alsnog zelf je slag met deze Real Deal nu het nog kan om te voorkomen dat je proefkonijn wordt voor de ‘geluksbereiders’ in Brussel en Straatsburg, want de slag om het territorium voor een nieuwe generatie stofzuigers is gestreden.

Vanaf september 2014 mogen alleen nog stofzuigers van maximaal 1600 Watt worden verkocht. Vervolgens is er geen keus en moet vanaf 2017 met nieuw gekochte stofzuigers van 900 Watt worden gezogen, die echt niet op de markt komen tegen voordeelprijsjes. Analoog aan de Brusselse Watt regulering zou dit dan een voordeelprijs opleveren van €19,80, incusief Belasting Toegevoegde Waarde.

Hoogst onwaarschijnlijk, zo’n voordeelprijs, want aan comprommissen uit de Brusselse empirische koker hangen nu eenmaal garantieloze prijskaartjes. die niet verder reiken dan de Brusselse Staatscourant. Daarop kan men in deze papierwinkel stof innemen met een slimmere 900 Watt klop-, pulk- en zuigtechniek, die hetzelfde resultaat oplevert als een 2500 Watt zuiger. Anders was men hier toch niet aan begonnen?

Rest nog één vraag, waar is de transparante proof in the sucking of the dirt door zo’n Brussels blauw wonder te vinden?

 

 

Advertentie

12 Reacties op “Stofzuigen in de EU. Nu nog een 2500 Watt zuiger voor 46 cent per Watt.

 1. Aad Verbaast 25 mei 2014 om 13:27

  Ergens krijg je toch het gevoel dat het “sucks”.

  Zal wel weer een aparte paragraaf toe moeten worden gevoegd aan het komende vrijhandelsverdrag met Amerika. Daar geloven ze heilig in superwattages en het geluid van een straaljager. Anders kan het nooit een krachtige stofzuiger zijn.
  Zal nog wel wat stof doen opwaaien.

 2. Emigrant 26 mei 2014 om 09:08

  Mijn meer dan twintig jaar oude stofzuiger krijgt langzamerhand ademproblemen. Ik zal nog gauw een nieuwe kopen, die blijft dan goed tot ik zelf de laatste adem uitblaas.

 3. blutch1 28 mei 2014 om 12:52

  Nieuwe mogelijkheden. Het opvoeren van stofzuigers als nieuwe kleine ondernemer. Je zou er een douchekop van krijgen.

 4. King Billy 28 mei 2014 om 13:05

  @Aad Verbaast. =Stof doen opwaaien=?
  Wacht even af, de druppel over de emmer worden de koffiezetmachines.

 5. King Billy 28 mei 2014 om 13:07

  @Emigrant. De huishoudivisie van Siemens gaat in de uitverkoop. Keukenapparatuur?

 6. King Billy 28 mei 2014 om 13:14

  @Blutch1. Douchekoppen die water met lucht vermengen zijn bewezen onhygienisch. Pharma industrie vaart daar wel bij. Het alternatief is gewoon een tuinsproeier van Gardena installeren.

 7. Appelvrouw 28 mei 2014 om 13:54

  “Sinds 2007 werd aan de stofzuigerrichtlijnen gewerkt. Dat is lang, volgens de voortvarende Europese Commissie, normaal duurt het vier tot vier en een half jaar jaar, maar om de juiste formule te vinden voor zuigkracht en techniek in relatie tot het aantal Watt, was lastig.”

  Bedoelt me dit misschien met: “als je maar echt wilt werken is er altijd wel een baan.”

 8. Ximaar 29 mei 2014 om 12:02

  Zelf heb ik een oude stofzuiger van 650 watt die meer zuigkracht heeft dan de huidige van 2000+. De reden is eenvoudig, die van mij heeft een rechte inloop en de huidige veelal zo’n zuigkrachtbeperkende draaitop. Toch neemt mijn stofzuiger van 650 helemaal geen 650 watt. Dat doet ie pas als ik de zuigmond volledig afsluit. Je moet meer denken aan een gemiddeld verbruik van 300 watt en dat 15 minuten per week. Komt neer op 4 kWh per jaar ofwel 1 euro per jaar.

  Bij die zware jongens van tegenwoordig kom je ook pas aan die 2000 als je hem volledig belast. 500 watt is qua gemiddeld gebruik reeler. (dus op jaarbasis 1,8 euro). Hangt sterk af van de vloerbedekking. Plavuizen en laminaat nemen veel minder dan hoogpolig tapijt. Als het maximum vermogen wordt beperkt tot 900 watt, dan kan het gemiddelde nog steeds rond de 500 blijven. Zeker zolang men draaitop stofzuigers blijft gebruiken.

 9. King Billy 29 mei 2014 om 12:59

  @Ximaar, hangt van de woonamstandigheden af. Maakt nogal wat uit of je een halve boerderij naar binnen sloft of op hooggehakte pumps of met Bally’s via een lift je penthouse binnenstapt.

 10. Ximaar 29 mei 2014 om 15:27

  @King Billy: Klopt, maar dat hoeft voor deze EU-maatregel geen bal uit te maken als ze alleen het maximaal opgenomen vermogen aanpakken en niet het gemiddelde verbruik. En die kans is erg groot. Zelf vind ik het ook absurde vermogens, maar als ze niets aan het zuigrendement doen, dan zal het verbruik van een 900 watt stofzuiger net als die van een 2000 watt stofzuiger rond de 500 watt blijven.

 11. King Billy 27 augustus 2014 om 08:41

  De EU kan ook de handel in CO2 certificaten aanpakken integreren maar laat deze met rust. Kennelijk politiek te heet hangijzer.
  http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/wirtschaftspolitik/kommentar-neu-verfoehnt-13118550.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: