KING BILLY's REPUBLIC

For whatever it's worth

De VERENIGDE SCHULDEN van EUROPA.

AFTREDEN VAN EUROGROEP VOORZITTER DIJSSELBLOEM GEWENST NA POLITIEKE BLAMAGE

blog

Wie wordt de eerste en echte Alexander Hamilton van Europa? Indien hij er al niet een beetje is in Brussel  met een soort van ministerie onder een andere naam en een Federale Bank in Frankfurt.

Vergis je niet, het is geen eer. Hamilton was de eerste Minister van Financiën in de Verenigde Staten. Hij ruïneerde 220 jaar geleden de kersverse federale Verenigde Staten dankzij een fiscaal pact met lage rente’s, “bail-out” clausules, grootschalige federale garanties en ruimhartige projektsubsidies voor failliete lidstaten. Identiek aan het hedendaagse Europese beleid met lage rentes en speculanten, die vertrouwden op federale garanties en ramschpapier van failliete staten opkochten. Destijds en nu.

De UNITED STATES of AMERICA
Opeenvolgende politieke konflikten over deze kwesties resulteerden allereerst in een crash in 1841. Een tiental staten gingen failliet omdat de federale overheid de lasten niet meer kon en wilde dragen. Uiteindelijk mondde dit beleid, naast de strijd om de afschaffing van de slavernij, uit in de peperdure en bloedige Amerikaanse Burgeroorlog. “De oorlog ging om het behoud van de Unie, niet om de afschaffing van de slavernij”.

Vervolgens gingen wederom een paar staten failliet dankzij dit oorspronkelijk politieke geharrewar, waarna uiteindelijk alle lidstaten géén “bail-outs” door de federale overheid en evenwichtige begrotingen overeenkwamen. Een rem op schuldenopbouw.

De VERENIGDE SCHULDEN van EUROPA
Hoe men ook in brede zin over het het huidige Amerikaanse monetaire beleid moge denken, uit bittere ervaringen hebben de Amerikanen een monetair systeem ontwikkeld dat tot op de dag van heden geen federale of gemeenschappelijke “bail-out” clausules voor lidstaten toestaat. Ongeacht of de lidstaten wél of niet “systeem relevant“ zijn.

Zoals het oorspronkelijke EMU verdrag en het Verdrag van Maastricht ook geen “bail-out” clausules voor lidstaten kenden. Laat staan voor banken. Systeem relevant of niet.

Dit impliceert niet dat de United States of America een kant-en-klaar recept op de plank hebben liggen voor de eurozone, waar ook nog de Brusselse Europese Unie met een flinke vinger in de rijstebrij van de euro roert. De Amerikanen kenden tenminste één muntsoort.

WAARSCHUWING
Gegeven de huidige chaos in de eurozone, kan de geschiedenis achter het federale Amerikaanse monetaire systeem wél dienen als een serieuze en realistische waarschuwing aan in bosjes over elkaar struikelende en bekvechtende politici. Vele gevoelig liggende kwesties en enorme obstakels moeten overwonnen worden om een werkelijk functionerend “federaal” eurosysteem in vrede het licht te laten zien.

En wees voorzichtig met federale -lees “Brusselse”- belastingheffingen. De eerste “Tea Party” was destijds het gevolg. Nu ook serieus in Europa in een land dat zo langzamerhand als enige in de eurozone haar economie redelijk op orde heeft, hetgeen ironisch genoeg, afgunst en weerzin opwekt.

Misschien had Juncker gelijk toen hij waarschuwde voor oorlog. Maar om andere redenen dan Juncker aanvoerde. Of beiden

Een lange weg is nog te gaan alvorens een Europese Politieke Unie een Europese Monetaire Unie legitimeert. Alleen dáárom al moeten politici oppassen welk ‘?beleid’ wordt gedecreteerd.  Politici spelen met vuur. De goede kant, dat referenda onvermijdelijk dichterbij komen om de lieve vrede te bewaren.

VOORBEELD “CYPRUS”, “ARGENTIJNSE” TOESTANDEN?
Cyprus als ogenschijnlijk geïsoleerde proeftuin, waar banken met prikkeldraad worden afgeschermd, én als voorbeeld voor wat niet dóórdenkende, inadequate politici kennelijk nog meer in pacht hebben, voedt niet alleen het allang bestaande wantrouwen in het zogenaamde “Jaar van de Europese Burger” in de aanloop naar de verkiezingen voor een omstreden Europees Parlement.

-o-o-o-

Meer lezen?  Cicero’s droom: Nobelprijs voor de Vrede: Nobel’s dynamiet verpulvert schulden. EU redt lauwerkrans en hevel.

Nog meer: Aad Verbaast. Over Dijsselbloem, wisseltrucs, garanties en stofzuigerzakken/

Politiek is niet de kunst van het onmogelijke faciliteren

In Depth: The EEAG Report 2013 on the European Economy 2013

14 Reacties op “De VERENIGDE SCHULDEN van EUROPA.

 1. Pingback:Europese steun voor maffia in ‘Limassolgrad’ ? 10 miljard voor ‘failliet’ Cyprus? | KING BILLY's REPUBLIC

 2. rikus 18 maart 2013 om 14:45

  Het einde is nog niet in zicht

 3. Aad Verbaast 18 maart 2013 om 14:57

  Goed om een en ander in historisch perspectief te zetten. Gezien het feit dat politici enkel nog residuen hebben van een korte termijn geheugen komen ze daar niet meer aan toe. Leidt tot een hoop ellende.

  Ook in dit geval blijkt maar weer dat de burger nu geheel vogelvrij is verklaard. Was het eerst al indirect het geval. Nu dan ook direct.
  Ze zullen wel gedacht hebben dat na het behalen van de Nobel prijs voor de vrede die buit binnen is en dan de oorlog verklaart kan worden aan de burger in het jaar van de burger..

 4. King Billy 18 maart 2013 om 15:19

  Je zou bijn gaan denken dat de euro inmiddels te groot is voor politici en voor de Eurozone. Het systeem groeit ze boven het hoofd. Verklaart waarom systematische uitwassen met systematische uitwassen worden bestreden. Witwassen wordt beantwoord met witwassen van politieke besluiten.

 5. Aad Verbaast 18 maart 2013 om 15:22

  http://www.presseurop.eu/nl/content/article/3554481-reddingsplan-betekent-onze-dood
  Zo zie je maar weer hoe betrekkelijk beloften zijn van politici, zeker in tijden van oorlog wordt er lustig gebruik gemaakt van propaganda voor eigen gewin.
  == President Anastasiades had in zijn inauguratietoespraak immers nadrukkelijk verklaard dat “er absoluut geen verwijzing naar een korting van de staatsschuld of een belasting op de deposito’s zou worden getolereerd”. Daar had hij nog aan toegevoegd dat “een dergelijke ingreep niet eens ter discussie stond”. Minister van Financiën Michalis Sarris maakte soortgelijke geruststellende opmerkingen. Hij betoogde dat het “gekkenwerk” zou zijn als de EU zo’n maatregel zou opleggen, omdat daardoor het eurosysteem zou worden bedreigd. ==
  Tja, gekkenwerk is werk van gekken. Gebeurt gewoon toch.

 6. blutch1 18 maart 2013 om 15:30

  Kun je je voorstellen dat ook geschiedenis studeren zijn langste tijd heeft gehad. Als toch niemand er iets van opsteekt…………………..

 7. Aad Verbaast 18 maart 2013 om 18:32

  @King Billy: rondje meningen van de internationale pers, die er niet om liegen. http://www.presseurop.eu/nl/content/press-review/3555411-solidariteit-vervangen-door-chantage
  Inclusief het door jou eerder geopperde “testgebied”/testcase

 8. King Billy 18 maart 2013 om 19:55

  Ha, eindelijkgeen geen geschiednisvervalsing meer.

 9. king billy 18 maart 2013 om 20:08

  @Aad Verbaast. re 15.22 en 18.32. Prima maatregel om de belastingparadijsjes San Marino en Andorra ook te redden. Zijn slechts de spaartegoeden van de provincie Drenthe voor nodig.

 10. king billy 18 maart 2013 om 21:24

  Overval op spaartegoeden niet eenmalig:

  http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/03/18/goldman-sachs-rettungs-zwangsabgabe-kommt-auch-in-anderen-staaten/
  “Und auch der neue Chef der Eurogruppe, Dijsselboem, wollte es nicht ausschließen (hier). Und es stellt sich heraus, dass die Aktion offenbar gut geplant ist.
  Offenbar arbeitet die EU schon länger an einem Plan, wie sie die Schulden-Krise nicht mehr mit Hilfs-Paketen, sondern mit europaweitern Steuern beenden kann.“
  „Auf internationaler Ebene laufen Vorbereitung in diese Richtung schon länger. Mehrere Invesment-Banken und Beratunsgesellschaften wurden beauftragt, Szenarien festzuschreiben und Maßnahmen vorzuschlagen.“

 11. king billy 18 maart 2013 om 23:29

  Klik om toegang te krijgen tot 136246.pdf

  Persbericht van Dijsselbloem. Zwarte Pieten spel. Eenmalig… Voor wie in welk land? … Verkapt dreigement…. Het principe van een overval niet van tafel, slechts een andere staffel.

 12. king billy 27 maart 2013 om 11:48

  Vernietigend rapport over de EU:
  “The share of the EU population reporting their households are experiencing financial distress remains well above levels observed at any time in the previous decade, the report showed, affecting almost one-in-four households. Also, the share of people running into debt continues to rise steadily.”
  http://www.euractiv.com/socialeurope/report-europeans-experience-fina-news-518758?utm_source=EurActiv%20Newsletter&utm_campaign=87ac32435c-newsletter_daily_update&utm_medium=email

 13. Rolland A. Phelps 18 mei 2013 om 05:55

  Vervolgens gingen wederom een paar staten failliet dankzij dit oorspronkelijk politieke geharrewar, waarna uiteindelijk alle lidstaten géén “bail-outs” door de federale overheid en evenwichtige begrotingen overeenkwamen. Een rem op schuldenopbouw.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: